31.08.2015 Zanimljivosti

Neobične strane roditeljsva u prošlom veku

Pogledajte koliko različit pristup roditeljstvu su imali naši preci u odnosu na današnje generacije…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U odnosu na ono što je roditeljima savetovano u prošlosti, svaki današnji roditelj je majstor svog zanata.

Stručnjaci danas tvrde da nikad ne treba podići ruku na dete. Ali, tokom istorije roditelji, koji većinom samo žele najbolje za svoje potomke, često su slušali savete koji su im verojatno zvučali dobro, koliko god se mi danas zgražavali nad njima.

Evo najgorih primera…

1. U prenaseljenom Londonu 1930-ih godina jedna grupa koja je savetovala roditelje smislila je suludi plan za one koji nisu imali vrt ili balkon, a živeli su na višim spratovima u zgradama – da decu smeste u kaveze sa spoljne strane prozora.

Pročitajte i… Donji veš koji čuva plodnost?

2. 1962. godine američki pedijatar Volter Saket upozorio je roditelje da je jedini mogući način da izbegnu odgajanje socijalističke bebe tako da što manje pokazuju ljubav. Saket je napisao: „Ako naučimo decu da će dobiti sve što traže, moramo priznati da postoji mogućnosti da ćemo u njima posaditi seme socijalizma“.

3. Godine 1916. doktorski bračni par, Sandleri, upozorio je majke da ako su ljute dok doje, bebe mogu dobiti zatvor. Takođe su napomenuli da bilo kakva briga, tuga ili prigovaranje može biti uzrok nestanka mleka.

4. Početkom 20. veka roditeljima se često govorilo da moraju novorođenčad prekriti od glave do pete mašću, maslinovim uljem ili svežim maslacem. Tek su nakon dve nedelje smeli oprati svoju „mariniranu“ bebu.

Pročitajte i… Kako bake “predskazuju” pol deteta

5. Pre sto godina ženama je rečeno da je najbolji način da izleče bolne bradavice nakon dojenja tako što će na njih naneti bornu kiselinu. Inače, ona se danas koristi u industrijskim pesticidima.

6. U 19. veku su bebe redovno dobijale opijum pri lečenju astme i nemira. Jedna je kompanija čak proizvodila opijumske pastile protiv kašlja za decu, s uskusom višnje.

7. Godine 1999. britanski političar Dejvid Blanket je najavio sigurnosni paket koji je sadržao internet stranice koje bi deca smela posećivati, s tim da su roditelji istovremeno mogli pratiti apsolutno svaki onlajn korak svog deteta, što zvuči pomalo orvelovski.

8. Roditeljima su još krajem 1960-ih godina savetovali da reše zdravstvene probleme svoje dece uz pomoć lobotomije (uklanjanje prednjeg dela mozga). Nažalost, mnogi su poslušali.

9. Jedan priručnik za roditelje iz 19. veka naglasio je majkama koliko je važno da glave njihove dece uvek budu položene u smeru severa kad ih stave na spavanje.

10. Neveroatno ali istinito je da mnogi čak i danas utrljavaju alkohol deci na desni dok im izbijaju zubići, navodno kako bi ublažili bol.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije