13.09.2015 Zanimljivosti

Nije lako biti kum: Nekoliko stvari koje morate znati

Divno je biti kum/a, ali nije uvek lako! Sigurno ćete biti uzbuđeni i počastvovani što ste baš vi odabrani, a verovatno ćete se naći i u nekoj od ovih situacija.

Oduševljeno ste prihvatili da budete kum/a detetu svog najboljeg prijatelja, ali… neprestano razmišljate šta ako ne budete dovoljno dobri? Ipak, ne treba da budete kuma samo na nekom papiru, već da zaista dobro obavljate tu divnu „ulogu“. Osećate da na neki način imate odgovornost za to dete, ali nemate onih devet meseci trudnoće da se pripremite.

Srećni ste zbog svih zabavnih stvari koje ćete raditi sa tim mališanima. Kada dođe trenutak da na neko vreme čuvate dete, želite da budete ona zabavna odrasla osoba u njegovom životu. Dakle, vodićete ga u zoološki vrt krišom mu ponekad kupiti čokoladicu koju voli, a koju mama brani, igraćete igrice sa njima (i naravno, pustićete ga da pobedi)…

Svesni da ćete ponekad morati (želeti) sa „lažucnete“. Ne mislimo ni na šta krupno, već baš na tu pojedenu zabranjenu čokoladicu, a sigurno će biti još situacija u kojima će vas „obrlatiti“ da uradite baš ono što oni žele, a da ne kažete mami i tati. Kako da odbijete svoje kumče?!

Ako dete ogrebe koleno dok ga vi čuvate, osećaćete se pomalo krivim za to. Naravno da krivica nije vaša i da se to dešava svoj deci, bez obzira na to ko ih čuva, ali osećate kao da ga niste dovljno dobro čuvali.

Pročitajte još…Foto dana: Kako bi izgledalo kada bi očevi bili u drugom stanju

Kada vaše dete počne da vrišti ili se ponaša ružno, to nije isto kao kada je reč o detetu kome ste kum/a. Zašto? Zato što nije nimalo lako pokušavati da na neki način vaspitate tuđe dete, čak ni svoje najbolje prijateljice, a naročito kada vas mališan „ošine“ rečima: „Ti mi nisi ni mama, ni tata!“

Ponekad će vam biti teško da održite ravnotežu između odrasle, odgovorne osobe i onog deteta u vama koje samo želi da se igra sa tim slatkim mališanima i bude im drugar. Ali, ne brinite, uspećete i u tome!

Taj čovečuljak je sada deo vašeg života i svaka sitnica koju uradi nateraće vas da budete ponosni (naročito ako/dok još uvek nemate svoju decu). Uživajte u tome!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije