11.05.2015 Zanimljivosti

Noćni zagrljaj roditelja: Uteha ili potreba?

Psiholozi naglašavaju da sve do 12. godine deca imaju potrebu za povremenim „noćnim zagrljajem ili poljupcem“.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nemoj nikako dete da puštaš u krevet – jedan je od najčešćih dobronamernih saveta, koji mladim roditeljima daju bake, prijatelji i rodbina. Ipak, psiholozi naglašavaju da sve do 12. godine deca imaju potrebu za povremenim „noćnim zagrljajem ili poljupcem“ i da je sasvim normalno ako vaš petogodišnji naslednik, s vremena na vreme, dođe kod mame i tate u krevet. Tada ga ne treba „izbaciti“ iz sobe, jer mu je očigleno potreban zagrljaj kao uteha i blizina roditelja, pošto je nešto loše sanjao ili imao stresne doživljaje preko dana.

Ipak, ako želite da izbegnete dramu svaki put kada dođe „vreme za krevet“ probajte da sprovedete pravila koja će detetu obezbediti mirniji san. Jedan od glavnih „neprijatelja“ sna je televizor u dečijoj sobi, jer umesto da ih uspava i umiri, program ih razbuđuje. Nemojte da im za večeru dajete obroke pune šećera poput pahuljica ili čajeva i čokolade, jer će to samo pogoršati stvar. Takođe, ne zaboravite da mališane mnogo toga razdražuje (svetlo, zvukovi, rast zuba, vruće im je ili hladno), pa jednostavno ne mogu da zaspe.

Deca su veoma znatiželjna i ponekad ne žele da sklope oči jer hoće da „budu u toku“, naročito ako su došli omiljeni gosti. Odlazak na spavanje, ako nije u pravo vreme (prerano ili prekasno), takođe može da stvori prave muke.

Svi ovi problemi oko spavanja mogu prilično lako da se reše uz dobru rutinu. Otprilike sat vremena pre odlaska u krevet, prigušite svetla, umirite igru i pustite detetu smirujuće tonove (šum talasa, zvuk padanja kiše). Pročitajte im priče i dajte omiljenu plišanu igračku. koja u detetovom krevetu može „da spava“ dokle ono to bude želelo.
Veoma je važno da deca ne idu prekasno u krevet, jer će sutradan biti umorna, sklona ispadima besa i povredama. Istraživanja su više puta potvrdila ono što su nam bake i mame uvek govorile „da se od spavanja raste“. Hormon rasta se najviše luči kada mališani spavaju i to u periodu između 21 i 24 časa. Zato postoji zlatna izreka – „U devet u krevet“!

Izvor: novosti




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije