29.04.2015 Zanimljivosti

Nova metoda lečenja upale uha bez antibiotika!

Studija rađena pre dve godine pokazuje da pri lečenju upale uha nije neophodna upotreba antibiotika. U ovoj studiji učestvovao je i pedijatar dr Tomislav Stevanović iz Zrenjanina, koji je pratio napredovanje bolesti kod 320 malih pacijenata, uzrasta od šest meseci do šest godina.

???????????????????????????????????????

”Čekaj i vidi” vs terapija antibioticima
Deca koja su imala slabiju upalu uha bila su u grupi koja je nazvana ”čekaj i vidi”, dok su ona sa ozbiljnijom upalom odmah
lečenja. U prvoj grupi bilo je 76 odsto dece koja su dobijala samo lekove protiv bolova, dok su ostali dobijali antibiotike. Nakon tri dana, mališani su ponovo pregledani i kod 81 odsto dece iz prve grupe ušna infekcija je nestala, dok je kod 19 odsto u terapiju bilo neophodno uključiti antibiotik. U drugoj grupi infekcija je ostala kod 63 odsto dece, dok je 37 odsto zahtevalo dalje lečenje. Ukupno četvoro dece bilo je podvrgnuto hirurškoj intervenciji.

Rezultati su ohrabrujući
Autori su zaključili da je metoda ”čekaj i vidi” bila odgovarajuća u više od 60 odsto ušnih infekcija te da se redovnom kontrolom mogu sprečiti komplikacije, a samim tim i drastično smanjiti upotreba antibiotika. Ušne infekcije su najčešći razlog što deca piju antibiotike. Nažalost, sve veći broj bakterija postaje rezistentno na njih, zbog toga što se preterano koriste.

”Preterana upotreba antibiotika, pogotovo hemomicina, dovela je do toga da ovaj jak lek više ne deluje. Zato savetujem
roditeljima da ne žure s detetom lekaru. Potrebno je da ga posmatraju bar 48 sata za to vreme da mu daju samo lekove
protiv bolova. Ako se stanje ne popravi, tek tada treba da se obrate lekaru te da kao terapiju uzmu antibiotik iz prvih redova, tj. one slabije, ali u duploj dozi – objašnjava dr Tomislav Stevanović. On kaže da rezistentnost bakterija na antibiotike dovodi do toga da se upala ušiju kod dece često vraća.

Autor: Mama&Beba
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije