31.01.2018 Zanimljivosti

Novi trend: Bebe rođene carskim rezom premazuju vaginalnom tečnošću

Širom Australije pojavio se novi trend gde se bebe, rođene carskim rezom, tretiraju vaginalnim sekretom odmah nakon rođenja. Evo o čemu je reč.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Poznato je da bebe koje su rođene prirodnim putem imaju tu “privilegiju” da budu izložene blagotvornim bakterijama koje se nalaze u porođajnom kanalu, a upravo iz tog razloga, mame koje imaju carski rez žele da njihove bebe dožive isto iskustvo.

Naravno, mnogi će pomisliti da je to prosto nemoguće, ali ipak u Australiji se pojavio novi trend, poznat kao “sejanje”, gde mame traže da njihove bebe budu premazane njihovom sterilnom vaginalnom tečnošću odmah nakon rođenja.

Razlog tome je što se veruje da će novorođene bebe na taj način imati bolji imunološki sistem, baš kao da su rođene prirodnim putem.

Naime, kada beba prođe kroz porođajni kanal, ona dolazi u dodir sa oko 300 različitih vrsta bakterija koje omogućavaju odbranu od raznih bolesti i zaraza.

I mada nije naučno dokazano da novi metod zaista deluje, studije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku su pokazale da se mikrobi, koje bebe rođene carskim rezom propuštaju, mogu delimično nadoknaditi.

Doktorka Marija Glorija Domingo, vanredni profesor medicine na Univerzitetu u Njujorku, kaže da iako tehnika “sejanja” nije savršena, bebe svakako mogu imati koristi od nje.

“Naravno da efekat nije isti, ukoliko se uzme u obzir koliko dugo bebe rođene prirodnim putem prolaze kroz porođajni kanal, ali svakako se bar malo može poboljšati imuni sistem”, zaključuje doktorka Dominges.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije