16.04.2015 Zanimljivosti

Obim polova: U svetu se rađa više dečaka nego devojčica

bata i seka

Obim polova pri začeću je jednak, ali se u svetu rađa više dečaka nego devojčica, jer u materici preživi više muških spermatozoida, pokazalo je novo istraživanje britanskih i američkih naučnika.

Od ranije je poznato da se dečaci i devojčice ne rađaju u istom broju, na šta ukazuje i podatak da je 2013. u Nemačkoj, prema podacima Statističkog zavoda, rođeno je 349.820 dečaka i 332.249 devojčica, prenosi agencija Fena.

Iako su stručnjaci dugo pretpostavljali da pri oplodnji nastaje više muških zametaka, „obim polova pri začeću zapravo je bio nepoznat uprkos stotinama godina spekulacija i istraživanja“, objavili su naučnici.

Tim stručnjaka predvođen Stivenom Hehtom Orzačkom, predsednikom Istraživačkog instituta Freš Pond u Kembridžu, zaključio je da, iako mortalitet po polovima varira u pojedinim fazama trudnoće, da je mortalitet muških plodova češći u početku zbog, kako se pretpostavlja većeg broja genetskih abnormalnosti.

Prošle godine su naučnici engleskog univerziteta u Eksteru u časopisu „BMC Medicine“ objavili studiju prema kojoj je kod ženskih plodova verovatnoća da budu pobačeni u kasnijem periodu trudnoće veća za 10 odsto.

Do tog saznanja naučnici su došli proučavanjem oko 30 miliona živorođenih beba širom sveta.

Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije