04.03.2015 Zanimljivosti

Otkrivamo istinu: Top 10 mitova o piluli za dan posle

pilula

Pilula za dan posle poslednjih godina je postala veoma popularna među mlađim ljudima, prevashodno zato što vam dozvoljava da neometano vodite ljubav, a tek posle da razmišljate o posledicama. Međutim, iako zvuči zabavno, ginekolozi upozoravaju da ne sme prečesto da se uzima, najviše dva puta godišnje. Ne samo da ne sme da se koristi kao redovna kontracepcija, već ovu pilulu prate razni mitovi – a mi vam danas donosimo istinu.

1. Pilula za dan posle dovodi do abortusa

Ne, ona ne dovodi do abortusa. Ako je žena već trudna, a želi da okonča trudnoću, mora da se okrene drugim sredstvima, a ne piluli za dan posle. Ona je efikasna samo dok se oplođena jajna ćelija ne zakači za zid materice.

2. Ima užasne nuspojave

Iako pilule za dan posle jesu „hormonske bombe“, kako vole da ih zovu naši ginekolozi, one ne moraju da predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje. Ako uzmete ovu pilulu, možete da očekujete blaže nuspojave, kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i osetljivost grudi.

3. Dugoročno sprečava trudnoću

Pilula za dan posle neće vas zaštiti dugoročno. Ako sutradan ponovo želite da imate seks, moraćete da se zaštitite na drugi način. Ona je efikasna samo jednoročno.

4. Može da utiče na plodnost

Ovo je mit koji već dugo prati i standardne anti-bebi pilule, ali ginekolozi se slažu da to nije istina.

5. Ako ste pili alkohol, ne smete da uzmete pilulu

Ovo bi bilo prilično glupo, budući da se veliki broj nezaštićenih odnosa dogodi baš kada ste u alkoholisanom stanju. Ako u krvi imate alkohol, nikotin ili neku drugu supstancu, pilula će imati isti efekat.

6. Možete da je uzmete bilo kad posle odnosa, i biće efikasna

Iako zaista ne morate da je uzmete čim izađe sunce, ipak postoji neki vremenski rok. Ona ima najbolji efekat ako se uzme 24 sata posle nezaštićenog seksa, ali može da se uzme i 72 sata posle.

7. Može da se koristi umesto anti-bebi pilula

Postoji više razloga zašto ne bi trebalo da se oslanjate redovno na ovu pilulu. Prvo, nije podjednako efikasna kao i klasična kontracepcija. Zatim, jako je skupa. I, na kraju, tolika količina hormona može ozbiljno da vam ošteti zdravlje.

8. Pilula ima isti efekat na sve

Nažalost, gojazne devojke možda neće uspeti na ovaj način da izbegnu neželjenu trudnoću. Istraživanja su pokazala da devojke sa popriličnim viškom kilograma lakše ostaju u drugom stanju, i na njih ove pilule slabije deluju.

9. Teško se kupuje

Zapravo, veoma lako se kupuje. Ne treba vam recept, iako bi definitivno trebalo pre upotrebe da posetite lekara. Jednostvno odete u apoteku i posavetujete se sa farmaceutom koju pilulu da uzmete.

10. Pilula može da ošteti plod

Iako ne postoje nikakvi dokazi da će dete da se rodi sa nekim nedostatkom ako ste popili pilulu za dan posle, na ovo pitanje ne postoji definitivan odgovor jer još uvek nije sprovedena ozbiljna studija. Ipak, zna se da obične kontraceptivne pilule ne utiču na plod.

Izvor: 24sata
Foto: Freedigitalphotos.net/Ambro




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije