22.09.2015 Zanimljivosti

Otvoren „Kutak“ za decu migranata u Beogradu

U hotelu „Bristol“ u Beogradu otvoren je „Kutak“ za majke-migranatkinje i njihovu decu, gde imaju igračke, tople obroke, pelene, vaspitačice i lekare.

Kutak je otvoren u saradnji Ministarstva odbrane Srbije, koje je ustupilo prostor, Grada Beograda, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Unicefa, koji je pružio finansijsku pomoć.

Direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da je ovo prvi objekat takvog tipa za izbeglice u jednom većem gradu u Jugoisočnoj Evropi u kojem će deca koja su pešačila i putovala nedeljama i mesecima, moći da se odmore i dobiju neophodnu pomoć.

„Ovo je mesto gde će deca, kojoj nedostaju dom i prijatelji, moći da se odmore i dobiju psihosocijalnu podršku i da se prvi put posle dužeg vremena osećaju kao deca“, rekao je Sen Lo.

Pročitajte i… L&Z u poseti azilantima: Put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da su njegovo ministarstvo, MUP i Ministarstvo rada aktivno uključeni u aktivnosti povodom migrantske krize i da taj dobar tim ostvaruje rezultate, te da će i u narednom periodu nastaviti jednakim tempom da pomažu izbeglicama.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je uređivanje kutka za decu trajalo nekoliko nedelja i da će taj prostor malo olakšati muke migranata.

„Beograd je prvi veliki grad u Evropi koji ima ovakav kutak za decu migrante i pokazujemo da imamo poseban odnos prema njima, da smo zemlja u kojoj su dobrodošli i da se trudimo da tim ljudima olakšamo pantje koje imaju“, rekao je Vesić.

Kutak za decu migrante nalazi se kod Beogradske autobuske i Glavne železničke stanice, u blizini parka u kojem migranti s Bliskog Istoka provedu po nekoliko dana na putu ka krajnjem odredištu – Zapadnoj Evropi.

Ispovesti žena izbeglih iz Sirije, Avganistana i Iraka možete potražiti u najnovijem broju magazina Lepota i Zdravlje.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije