02.06.2015 Zanimljivosti

Ove simptome nikako ne smete ignorisati!

Nesanica, depresija, naglo znojenje poznato kao vrući talasi samo su nekih od simptoma ulaska u menopauzu, a mnoge žene teško se nose s njima jer ih ne prepoznaju na vreme. Prosečna starost kada ženski organizam ulazi u menopauzu je oko 52. godine, ali u nekim slučajevima žene u menopauzu ulaze i pre 40. godine, a to donosi velike promene u svakodnevnom životu.

Freedigitalphotos.net

Freedigitalphotos.net

Ovih 9 znakova ne treba ignorisati:

1) Neredovne menstruacije
Promene hormona utiču na vaše jajnike i to može uticati da menstruacija izoostane i po par meseci. To mogu biti prvi znaci menopauze.

2) Valunzi
Odjednom vam je vruće i znojite se? Valunzi u kojima se žene preznojavaju jedan su od najgorih simptoma. Intenzitet trajanja može da varira u toku dana i noći, ali noćno znojenje može biti lakše ako pazite da temperatura u prostoriji ne bude viša od 19 stepeni i nabavite obloge koje hlade poput svilenih.

3) Promene raspoloženja
Menopauza utiče na promene raspoloženja, pa tako često dovodi do osećanja razdražljivosti, nervoze, pa čak i anksioznosti. Promene u ponašanju su česti znaci da je nastupila menopauza, ali i nedostatak sna može uticati na loše raspoloženje.

4) VAGINALNA SUVOĆA
Hormonske promene smanjuju količinu tečnosti koju vagina luči što utiče i na zid vagine. Smanjuje vlažnost i elastičnost vagine. Nekima ženama se stvara jako neugodan osećaj zbog ovoga, dok druge primećuju ove simptome samo u toku odnosa.

5) Urinarne infekcije
Žene su generalno sklone urinarnim infekcijama, ali one mogu biti i posledica ulaska u menopauzu. Ukoliko se javi simptomi urinarne infekcije i bol, obratite se lekaru.

6) Nega kože
Padom hormona estrogena može vam se dogoditi da koža bude suvlja nego inače pa je preporučljivo da koristite hidratantnije kreme, čak i one s uljima.

7) Povišen holesterol
Hormon estrogen je zadužen za regulisanje dobrog i lošeg holesterola. Ako se tokom menopauze količina estrogena smanji, lako se može dogoditi da vam nivo lošeg (LDL) holesterola naglo skoči. Osim toga, nivo dobrog holesterola može se sniziti.

8) Višak kilograma
Estrogen je krivac i za višak kilograma što žene takođe često iskuse u prelaznom periodu i nakon što uđu u menopauzu. Budući da ga ima manje u organizmu telo sakuplja masnoću i kilogrami se stvore preko noći. Čak i ako redovno vežbate i zdravo se hranite, možda ćete morati biti malo više aktivni dok se telo ne privikne na novi režim.

9) Preskakanje srca
Preskakanje srca može biti jasan znak menopauze zbog hormonalnih promena. Ozbiljnije stanje, zbog kojeg svakako morate posetiti lekara, jeste ono kada preskakanja traju nekoliko minuta, imate osećaj da vam nestaje dah ili čak imate osećaj da ćete pasti u nesvest.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije