25.11.2013 Zanimljivosti

Ovo je najprometnije porodilište na svetu: Svakog dana 300 beba!

U najprometnijem porodilištu na svetu, bolnici „Dr Hoze Fabela“ u Manili, koja je izgrađena na nekadašnjoj deponiji, svakodnevno se nalazi oko 300 novopečenih mama.

porodiliste

Ovde se u proseku dnevno rodi oko 60 beba, a glavna babica Ana Prebus na svet ih je u svojoj 28-godišnjoj karijeri donela 200.000.

Porodilište je u svakom trenutku toliko krcato budućim i novopečenim mamama, da se u salama za porođaj porađa najmanje pet žena odjednom, a jedan krevet je nekad primorano da deli i do pet žena.

Upravo ovo je tema BBC-jevog dokumentarca “Najprometnije porodilište na svetu“ u kojem je, pored babice rekorderke jedan od glavnih aktera Filipinka Rozalin, mama šestoro dece koja se sa svojim suprugom Eduardom sprema za sedmi porođaj u ovoj bolnici.

To što će se porađati sa još pet žena u sobi i posle možda spavati sa isto toliko u krevetu, za Rozalin nije najveća briga. Kako je u ovoj zemlji krv veoma skupa, a kod nje postoji opasnost od krvarenja, Eduardo i jedan porodični prijatelj će morati da posluže kao donori i da sve vreme u toku porođaja budu uz nju, ako zatreba.

Porodica sa sedmoro dece nije neobična stvar na Filipinima, gde se često mogu sresti parovi koji imaju i po 10 ili više dece. Zato nije ni čudo što je upravo ovo porodilište u Manili najkrcatije na svetu. Jedan od lokalnih lekara kaže da kad je “vrhunac sezone“, u istoj porođajnoj sali se istovremeno porađa i do 16 žena.

Haotično jeste, ali rekao bih da je to organizovan haos u kom uspevamo odlično da se snađemo. Nijednu bebu još nismo ispustili na pod„, šali se jedan od ginekologa.

Izvor: zena.blic.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije