14.05.2018 Zanimljivosti

Ovo je najveća greška koju roditelji prave u svađi sa decom

Kako vi reagujete kada se „deca omaknu kontroli“?

Foto: Freedigitalphotos.net

Foto: Freedigitalphotos.net

 

Svađa sa decom: Najčešće greške

 

Iako vaše dete verovatno ne krši zakon ili pokušava da se zabarikadira, želećete da pročitate kako to mnogi principi koji su efikasni u pregovorima sa kriminalcima mogu da upale i kod dece. Zapravo, ovi osnovni principi komunikacije vam mogu pomoći u pregovorima sa bilo kim.

Dakle, šta to porodični psiholozi i pregovarači policije mogu da nas nauče o tome kako da i naš dom bude mirnije i srećnije mesto?

Prvo i najvažnije je da roditelji često naprave grešku odmah na početku razgovora sa decom koju nijedan pregovarač nikada ne bi napravio. A kada razgovor loše krene, obično se tako i završi. Koja je to greška? Kako magazin Tajm piše, to je:

Osporavanje osećanja.

Situacija: FBI je opkolio banku. Ali, pljačkaši su zadržali taoce. Situacija je napeta i loši momci traže da im se pošalje hrana. Kažu da su gladni.

Pregovarač podiže slušalicu i kaže: „Ooo, ma nemoj! Upravo ste jeli. Prestanite da kukate i završite sa tim!“

Neće biti da je tako. Obučeni pregovarač FBI-aja to nikada ne bi uradio. Ali roditelji to stalno rade sa svojom decom. Rezultat je samo više vrištanja, više suza i više histerije. U čemu je ovde problem?

U osporavanju dečjih osećanja.

Druga krajnost kojoj roditelji pribegavaju je da su totalno popustljivi i detetu daju sve što želi. Ali, naš pregovarač iz primera ni to ne bi uradio – znači loši momci će možda dobiti hranu koju traže a možda i neće. Ali pregovarač nikada ne bi rekao „Niste gladni! Prestanite!“

Naravno, roditelji moraju da ignorišu radnje („Ne, nećemo da vidimo šta će se desiti ako koristimo kosilicu za travu na tepihu.“) Ali, oni idu korak dalje i osporavaju dečija osećanja.

Ljudi to ne vole. Ni vi to ne volite. Šta će se desiti kada ljutoj drugarici kažete da se smiri? Uslediće odgovor „MIRNA SAM!!!“ A ovde govorimo o odrasloj osobi. Da li očekujete da dete ima više kontrole nad svojim emocijama nego odrasla osoba? Naravno da ne.

Koji je pravi način na koji treba početi razgovor pogledajte na sledećim stranama…




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije