29.12.2015 Zanimljivosti

Ovo niste znali! 10 zanimljivosti o bebama

Da li ste znali da se u svetu svakih osam sekundi rodi jedno dete? A da je jedna žena u Meksiku rodila šezdeset devetoro dece? Evo još nekih zanimljivosti…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Muškarci su, kada je reč o menjanju pelena, brži i spretniji od žena: tate ovaj posao obave za minut i po, dok ženama treba dvostruko više vremena. Ovo se objašnjava time što mame maze i ljube bebu dok je presvlače, a tate ”ne gube vreme” na takve aktivnosti.
2. Prosečna težina novorođenčeta iznosi 3.300 g, od čega na glavu (što važi za prva tri meseca) otpada čak jedna četvrtina.
3. Bebe čije su majke bar jednom nedeljno tokom trudnoće konzumirale ribu imaju viši IQ od dece čije majke nisu jele ovu zdravu namirnicu. Takođe, ustanovljeno je da bebe s visokim IQ-om ranije počinju da govore i da imaju bogatiji rečnik.
4. Već u 10. nedelji trudnoće moguće je proceniti hoće li vaša prinova biti desnoruka ili levoruka.
5. Jedan od pet mališana uzrasta od petnaest meseci u stanju je da otvori flašu sa sigurnosnim zapušačem. Dakle, lekove i hemikalije držite u zaključanom ormariću!
6. Zabluda je da sva novorođenčad imaju plave oči. Ova boja je češća nego druge, ali nije jedina.
7. Učestala upotreba osveživača vazduha može izazvati stomačne probleme kod vašeg mališana.
8. Bebe se rađaju sa 300 kostiju u telu, dok odrasle osobe imaju 206. To je zbog toga što se sitnije kosti kod male dece kasnije spajaju u jednu.
9. Bebe rođene u maju u proseku su za 200 g teže od mališana koji su došli na svet u nekom drugom mesecu.
10. Deca koja su prve korake napravila nakon dugotrajnijeg puzanja imaju bolje predispozicije za bavljenje sportom od onih koja nisu puzala.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije