16.05.2018 Zanimljivosti

Ovo su pogrešni stavovi o jedincima

Pripremili smo listu najčešćih stereotipa o jedincima. Pogledajte koji su to najčešći mitovi…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Mitovi i istine o jedincima

Jedino dete u porodici sigurno će biti razmaženo i antisocijalno jer je uvek sa odraslima. Ovo je samo jedan od mnogih stereotipa koji se vežu uz jedince u porodici. Pogledajte koji još mitovi postoje…

Razmaženost

Svako dete ima strane svoje ličnosti na kojima roditelji treba da rade, piše Hufington post. Psiholog Suzan Njuman, autorka knjige o zadacima roditelja s jednim detetom, tvrdi da oduvek postoje mitovi o vaspitanju deteta jedinca – od razmaženosti, usamljenosti pa do agresivnosti ili asocijalnosti. Njenu teoriju o mitovima i stereotipima vezanim za vaspitanje dece potvrđuju mnoga istraživanja koja kažu de se deca jedinci ne razlikuju u ponašanju od svojih vršnjaka te sve zavisi od vaspitanja roditelja.

Zahtevnost

Nijedno dete ili više njih ne može biti zahtevno prema svojim roditeljima ako oni to ne dozvoljavaju. Dakle, stvar je u tome kako se roditelji postave prema deci i kakve vaspitne metode koriste pa makar imaju samo jedno dete.

Interakcija

Neki smatraju da deca jedinci ne znaju da komuniciraju sa vršnjacima, posebno ako ne idu u vrtić, jer se druže samo s odraslim ljudima. Deca jedinci razvijaju svoje socijalne veštine jednako kao i druga deca koja imaju braću i sestre, jer se druže sa drugom decom u parku, u domovima prijatelja njihovih roditelja ili u nekim drugim prilikama. Samo zato što su jedinci ne znači da su izolovani od ostatka sveta.

Mini šefovi

Deca jedinci šefuju celom svetu, od roditelja do prijatelja u školi? Pa ko im je to dozvolio? Jednako kao i razmaženost ili zahtevnost, mini šefovi postoje i u višečlanim porodicama pa naređuju braći, sestrama i ostalim članovima porodice. Jedina deca u porodici vole biti u društvu ostale dece baš zato što nemaju braću i sestre pa će se možda ponekad potruditi i više od od ostalih da učestvuju u igri i budu prihvaćena.

Braća i sestre

Tvrdnja da je jedino dete u porodici usamljeno ili nesrećno jer nema braću i sestre guranje je nosa u tuđe stvari. Ne znate tačan razlog zašto neki par ima samo jedno dete pa nije lepo osuđivati iz daljine i to deliti sa ostalima. Pa čak i da par ima sve uslove za lagodan život i petoro dece, ko ima pravo govoriti im da je jedno dete premalo?

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije