04.05.2015 Zanimljivosti

Pastelne boje prijaju oku!

Pastelne boje u bebinoj sobi povoljno utiču na njen razvoj i miran san. Često i ne primećujemo koliko su nijanse važne za naše raspoloženje.

?????????????????????????????????????????????????

Što su boje jače, jači je i njihov efekat na nas. Utiču na naš um i osećanja, te stoga treba voditi računa o nijansama
koje prevladavaju u bebinom okruženju.

Crvena – Ako je vaše dete bolesno ili nečim nezadovoljno, nikako mu neće prijati crvena boja. ono će ispred sebe sklanjati sve predmete u ovoj nijansi. Ako mu ne prijaju crveni tonovi, očekujte da se uskoro razboli.

Tirkizna – ukoliko vaše dete voli tirkiznu nijansu, trebalo bi da se zapitate čega se plaši. Pitajte ga da li je nešto ružno sanjalo, da li ga je neko uplašio ili pak strahuje od nekog strašnog lika iz svoje mašte.

Narandžasto – Inteligenta deca vole ovu boju. Ako je dete tužno, narandžasta će mu poboljšati raspoloženje.

Žuta – Ova boja će mirnu decu podstaći na aktivnost. Pazite da ne preteraju, da ne bi postala agresivna.

Zelena – Pomaže deci koja su kapriciozna, onoj što odbijaju hranu i generalno imaju loš apretit. Zelenim tanjirima, posudicama i čašama namamićete dete da pojede ono što mu u njima ponudite.

Bebi roze – Deluje uspavljujuće, naročito na malu decu. Umanjiće i strah koji dete oseća prilikom posete zubaru ili lekaru.

Ciklama – Pospešuje ljubav i interesovanje za sport, učenje i aktivne igre. Ova boja je prava ”energetska injekcija” – i za bebe i za roditelje.

Ljubičasta – Istraživanja su pokazala da preko 75% pubertetske dece rado nosi garderobu u ovoj boji.

Braon – Pomoći će detetu koje ima poteškoća u školi ili ga muči neki drugi problem. Ona, na neki način, detetu vraća objektivno gledanje na stvari i podstiče ga na rad.

Bela – Deca koja su doživela neko traumatično iskustvo najbolje će se osećati uz ovu boju. ona će im vratiti veru u život, a ovi mališani posebno će ceniti red i organizovanost. učiniće da njihov svet ponovo postane prepun ”svetlih” trenutaka.

Autor: Mama&Beba
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije