05.09.2015 Zanimljivosti

Pet životnih lekcija kojima nas uče mališani

Neka vas ne zavara to što su mali jer deca ponekad zaista mogu da budu pametnija od odraslih. Evo šta treba da naučimo od mališana, prema iskustvu Viki Palmer, učiteljice sa višedecenijskim iskustvom.

Smejte se na svoj račun
„Kao učiteljica sam vremenom od dece naučila da se smejem na svoj račun. Evo primera. Imam prirodno kovrdžavu kosu i prošle godine sam je prvi put ispravila. Kada sam došla u školu, klinci su se smejali kao blesavi. Ko bi rekao da prava kosa može da bude toliko smešna,“ priča Viki. „Postoji toliko stvari na svakome od nas koje su toliko smešne, ali ih mi odrasli vidimo samo kao negativne. Deca su me naučila da se tome smejem, umesto da se branim.“

Govorite istinu
Znamo da su deca uvek najiskrenija, oni ne zaziru od toga da vam kažu kada im se nešto sviđa, ne sviđa… Verovatno bi svet bio mnogo lepše mesto kada bismo se svi tako ponašali. Govorenje istine nam pomaže izgradimo svoj stav, umesto da se stalno na neki način plašimo i opterećujemo se mišljenjem drugih ljudi. „Stalno učimo da decu da poštuju druge, tako i treba, ali treba ih naučiti i da se osećaju prijatno zbog svojih stavova,“ kaže učiteljica.

Važnost ljudskog dodira
Viki kaže da nema ničeg lepšeg na svetu od osećaja kada vas dete zagrli. „To čini da se osećamo tako posebno, ali nas uči i važnosti ljudskog dodira. Nađite vremena da se nasmešite ljudima, da ih zagrlite.“

Pročitajte još…Popularna deca u društvu: Šala na sopstveni račun ili ismevanje sebe?

Neprestano učite
Čini se da kada odrastemo zaboravimo da budemo radoznali i nekako mislimo kao da sve već znamo. Život je neprestano učenje i to ovaj svet čini uzbudljivim mestom. Obratite samo pažnju na zadovoljan izraz lica mališana kada nauče nešto novo, i biće vam jasno o čemu učiteljica govori.

Budite primer ostalima
Važno je da roditelji uvek imaju na umu da se deca ugledaju na njih i da bi zbog toga trebalo da budu najbolja verzija sebe, da uvek budu iskreni i ljubazni prema drugima. Kada odrastemo, često izgubimo ono dete u sebi i zaboravimo da uživamo u životu zbog svakodnevnog stresa i obaveza. Deca svakako mogu da nas podsete šta je u životu stvarno važno, zaključuje Viki.

 




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije