21.09.2011 Zanimljivosti

Podmladite se ishranom!

Već od 30. godine proizvodnja prirodnog proteina kolagena opada, pa koža počinje da se opušta i na njoj se, na našu veliku žalost, ispisuju bore. Dodaju li se tome i stres, fizičko preopterećenje, loše navike (cigarete, kafa), spoljašnja zagađenja i nezdrava ishrana, prerano starenje ćelija u organizmu je neminovno. Ipak, uz promenu jelovnika moguće je usporiti ovaj proces.

* Naučnici su dokazali da je bobičasto voće bogato antioksidansima. Borovnice, kupine, maline, jagode i grožđe mogu da uspore proces starenja, jer poseduju aktivnu supstancu koja dokazano štiti od preranog oksidacijskog stresa moždanih ćelija.

* Plodovi mora, tamni pirinač, crvena paprika, beli luk, žumance bogati su selenom; orasi, suvo voće, čokolada i žitarice – magnezijumom; mleko i mlečni proizvodi, kao i zeleno povrće obiluju kalcijumom; crveno meso, spanać i džigerica – gvožđem; školjke i žitarice cinkom, a badem i cela zrna pšenice manganom.

* Ubacite u jelovnik džigericu, masnu ribu i žumance jer su bogati vitaminom A, zatim limun, kivi, brokoli, spanać zbog vitamina C, ribu, orašasto voće, žitarice, pšenične klice i biljno ulje bogate vitaminom E…

* Nemojte jesti previše soli, a izbegavajte i alkoholna pića. U suprotnom, imaćete otečene i tamne krugove ispod očiju. Preporučljivo je da umesto solju, jela začinjavate belim lukom, peršunom, ruzmarinom i origanom. Takođe, ako jedete hranu bogatu šećerom, molekuli šećera vezaće se za molekule proteina, što će dovesti do naborane kože, a to nipošto ne želite.

* Da biste imali zdravu jetru, pa samim tim i čvrstu kožu i sjajan pogled, jedite maslačak, kelj i spanać. Oni će jetru očistiti od toksina, teških metala i otrova.

Školjke i semenke suncokreta prepune su esencijalnih masnih kiselina koje neguju kožu. Masne kiseline su sastavni deo svake ćelije u telu, koje regulacijom hranljivih sastojaka i vode pomažu mladom i zdravom izgledu kože.

Izvor: Večernje novosti




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije