11.08.2015 Zanimljivosti

Poražavajuća statistika: Troje dece u porodici se smatra hrabrošću?

Lepota roditeljstva je neprocenjiva, ali koliko je u današnje vreme teško sve isfinansirati najbolje znaju roditelji troje ili više dece, te ne čudi činjenica da je u Srbiji najviše tročlanih porodica.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sve je više mladih roditelja u Srbiji koji imaju stav da je treće dete „ludost ili hrabrost“, što uz veoma lošu demografsku situaciju, uopšte ne uliva optimizam.

Najviše porodica u Srbiji ima samo jedno dete, dok su porodice sa troje i više dece prava retkost, zbog čega je demografska slika u zemlji katastrofalna.

„Troškovi su veliki, hrana za decu i nije neki trošak, ali oprema, garderoba, obuća… To je sve skupo, ali može da se prođe i jeftinije. Najskuplje je negde zdravstvo, za koje, navodno, imamo pomoć države, ali sve sami moramo da finansiramo, lekove, analize… Osim toga, tu su i obrazovanje i neke vanškolske aktivnosti koje moramo sami da finansiramo ako želimo da nam dete dobije neku kvalitetnu osnovu“, navodi Bojana Ranković.

Demografsku sliku Srbije karakteriše pad broja stanovnika koji je pre svega uslovljen činjenicom da svake godine samo na osnovu prirodnog priraštaja gubimo oko 35.000 stanovnika.

„Ono što je nepovoljna demografska slika Srbije je činjenica da je došlo do promene u starosnoj strukturi stanovništva. Sve je više stanovništva starijeg od 65 godina u ukupnoj populaciji odnosno sve je manje mlađeg stanovništva od 15 godina, a to je zbog sve manjeg priliva rođenih svake godine“, ističe Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Zbog katastrofalne demografske slike Srbije prednacrtom građanskog zakonika predviđeno je da se formira Demografski fond za podsticanje nataliteta.

To je, pored zapošljavanja svih radnoposobnih jedan od najozbiljnijih problema od čijeg rešavanja zavisi budućnost i prosperitet Srbije. Demografski fond bi se alimentirao iz budžetskih sredstava, donacija, dobrovoljnih priloga i drugih izvora. Demografska naknada bi se primala do punoletstva trećeg deteta i to bez obzira da li je korisnik naknade zaposlen ili ne.

Demografska slika Srbije je toliko loša da bi tek rođenje četvrtog deteta, možda moglo da popravi stanje u zemlji, kažu stručnjaci. Predviđanja za budućnost su loša, a ako zadržimo ovaj nivo nataliteta i mortaiteta kakav je danas, do 2041. godine u Srbiji će biti za milion manje stanovnika.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije