23.02.2015 Zanimljivosti

Povećane šanse: Starije žene rađaju blizance?

Šanse da žena u četrdesetim rodi blizance ili trojke veće su nego u bilo kojoj drugoj dobi, a to prvenstveno omogućava medicinski potpomognuta oplodnja, piše „Dejli mejl”.

ID-10065955

Broj žena starijih od 40 godina koje rađaju danas blizance veći je nego ikada ranije, pokazala je studija britanskog Ministarstva zdravlja, prema kojoj se kod žena mlađih od 20 godina na hiljadu slučajeva dogodi 6,1 višejajčanih trudnoća.

Kod žena starijih od 35 godina broj višestrukih trudnoća je porastao sa 9,8 slučajeva na hiljadu trudnoća u 1976, a na 99,3 u 2011. godini. Iako se već duže vreme zna da medicinski potpomognuta oplodnja povećava šanse višejajčanih trudnoća, ovi podaci su potvrda toga, jer nije reč samo o blizancima, zato što je sve više žena koje rađaju i trojke i četvorke.

I u Srbiji se iz godine u godinu beleži sve više blizanaca. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u našoj zemlji je 1993. godine rođeno 1.702 blizanaca, a prošle godine je na svet stiglo 2.292 dvojki.

Profesor dr Elijana Garalejić, načelnica Odeljenja za arteficijelne reproduktivne tehnologije Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front”, kaže da je poznata činjenica da žene starije od 38 godina češće kada ostanu spontano u drugom stanju upravo nose blizance, ali uvođenjem vantelesne oplodnje u svakodnevnu praksu znatno je porastao broj žena koje rađaju dvojke ili trojke.

To se dešava zbog toga što se u postupku veštačke oplodnje u matericu ubacuje više embriona, od kojih se „prihvate” dva ili tri, što znači da buduća mama nosi toliko beba. Do 20 odsto žena koje odu na vantelesnu oplodnju, rađa blizance ukoliko se u postupku veštačke oplodnje u matericu vrati veći broj embriona.

– Kada se to dogodi, reakcija roditelja je veoma pozitivna, čak to i priželjkuju. Ali mi lekari te trudnoće smatramo rizičnim zbog velikog broja komplikacija. Zbog toga je u pojedinim zemljama Evrope zakonski dozvoljeno da se u metericu „vrati” samo jedan embrion kod žena mlađih od 38 ili 40 godina. Deca koja se prevremeno rode, mogu da imaju velike zdravstvene probleme i teško je i skupo njihovo lečenje, što je jedan od razloga ovakve odluke. Za mnoge države je jeftinije da daju veći broj pokušaja sa jednim embrionom. Zato se i u Velikoj Britaniji beleži veći broj blizanačkih trudnoća posle 35. godine, kada je dozvoljeno ubacivanje više embriona u matericu. U našoj klinici savetujemo ženama do 36. godine da se vrate dva embriona, a starijima tri, i na taj način imamo veliki uspeh ostvarenih trudnoća, više od 50 odsto postupaka je uspešno – pojašnjava dr Garalejić dodajući da naše žene imaju pravo na samo dva besplatna pokušaja vantelesne oplodnje.

Prema rečima dr Aleksandre Mladenović-Mihailović, specijaliste ginekologije i akušerstva, blizanačke trudnoće spadaju u grupu takozvanih rizičnih trudnoća kod kojih češće dolazi do spontanih pobačaja, prevremenih porođaja, hipertenzije, dijabetesa u odnosu na jednoplodnu trudnoću.

– Posebno je povećan rizik kod jednojajčanih blizanačkih trudnoća gde oba ploda imaju zajedničku posteljicu, jer neretko jedan blizanac od drugog „krade” hranljive materije koje dolaze kroz posteljicu i pupčanik. Na taj način jedan od njih se brže razvija na račun drugog, što može dovesti i do kobnog ishoda manjeg, nerazvijenijeg ploda. U poslednje vreme zapazili smo češću pojavu višeplodnih trudnoća i kod parova kod kojih nije rađena vantelesna oplodnja – dodaje dr Mladenović-Mihailović.

Trudnoća menja organizam

Prema rečima profesor dr Aleksandra Stefanovića, direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, u celom savremenom svetu, napretkom medicine, omogućava se ostvarenje potomstva partnerima i u stanjima koja ranije nije bilo moguće medicinski prevazići. Savremene metode lečenja neplodnosti omogućavaju dobijanje beba i u starijim životnim dobima žena.

– Isto tako, ukoliko postoje maligna oboljenja, u mogućnosti smo da, u velikoj meri, prevaziđemo komplikacije i obezbedimo potomstvo i tim pacijentima, a da pri tom zdravstveno stanje majke ne bude ugroženo, što je primarno naš cilj. U našoj ustanovi koja predstavlja najveću kliniku na Balkanu, obezbedili smo osavremenjivanje odeljenje vantelesne oplodnje, kao i mogućnost za većim brojem parova kojima možemo pomoći da ostvare potomstvo. U procedurama vantelesne oplodnje, moguće je dobiti veći broj jajnih ćelija, i nakon procesuiranja i oplodnje, embrioni koji se vraćaju u matericu, u nemalom broju slučajeva dovode do blizanačkih trudnoća. Nakon ovih uspešnih procesa, pacijenti imaju kompletan nadzor i praćenje na našoj klinici. Činjenica je da trudnoća menja organizam, ali lekari budno prate takve trudnoće i obezbeđuju sve mere nadzora i planiranja najboljeg vremena i načina porođaja – kaže dr Stefanović za Politiku.

Izvor: B92
Foto: Freedigitalphotos.net/ David Castillo Dominici




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije