01.09.2014 Zanimljivosti

Preuzimanje uloge: Tate mogu razviti majčinski instinkt

Posao očeva ne počinje kada deca nauče da bacaju loptu. U nedostatku majke, očevi brzo i vrlo efikasno preuzimaju njihovu ulogu.

adorable-baby-girl-cute-dad-Favim.com-660420

Poznato je mišljenje da majke dele posebnu vezu sa svojim detetom, koja nije nalik niti na jednu drugu – čak niti onoj deteta s ocem.

Nedavno je objavljeno naučno istraživanje pod nazivom “Fleksibilnost očevog mozga”,  koje je pokazalo da i tate mogu stvoriti jednako jaku vezu s decom.

„Sve je više nekonvencionalnih porodica i uloga u podizanju dece“, pojasnila je dr Sarina Saturn sa Univerziteta u američkom Oregonu. U prisustvu majke, otkrili su naučnici, očev mozak je manje emocionalno aktivan, ali zadržava dozu kritičkog mišljenja. Kad majke nema, tata preuzima ulogu oba roditelja.

Do ovih rezultata došlo se tako što su skenirali mozgove oba roditelja koji su gledali videointerakcije sa svojom decom. Stimulisane su dve funkcije mozga – emocionalna i mentalna. Očevi koji su rekli da imaju sekundarnu ulogu pri podizanju deteta imali su manji emocionalni odaziv nego majke.

Samohrani očevi pokazali su slične emocionalne reakcije kao žene u prvom slučaju. Zadržali su i kritičko razmišljanje, što znači da su preuzeli obe uloge. Jedan od najpoznatijih svetskih pedijatara, dr Vilijam Sirs, savetuje očevima da ne pristaju na ulogu “drugog” i budu zamena.

„Posao očeva počinje kada je dete dovoljno staro da baca loptu. Povezanost od najranije dobi pomoći će tatama da bolje shvate svoju decu i imaju zdraviji odnos s njima“, zaključuje dr Sirs.

Izvor: 24sata.hr, M. G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije