02.01.2014 Zanimljivosti

Prvorođena deca imaju viši IQ?

Novija istraživanja pokazuju da redosled rođenja dece ima veze sa visinom njihovog koeficijenta inteligencije. Evo zbog čega je to tako…

iq

O uticaju redosleda rođenja na razvoj ličnosti, lična dostignuća i karijeru. Na primer, prvorođena deca uspešnija su u školovanju, te imaju veće šanse da osvoje Nobelovu nagradu. Ipak, manja je verovatnoća da će najstarije dete u porodici imati radikalne ideje i kretati se u još neistraženim smerovima.

Istraživanje se dotaklo i činjenice da redosled rođenja može da utiče i na seksualnu orijentaciju, levorukost ili desnorukost, te na broj seksualnih partnera tokom života.

Evo nekih od faktora, koji su, prema mišljenju naučnika, uslovljeni redosledom rođenja.

INTELIGENCIJA

U okviru istraživanja sprovedenog u Amsterdamu, naučnici su se usredsredili na muškarce i žene čiji je koeficijent inteligencije testiran u uzrastu od pet, 12 i 18 godina. Rezultati ukazuju na tendenciju da najstarije dete u porodici ima bolje rezultate od najmlađeg, što je samo potvrdilo zaključke ispitivanja sprovedenog u Oslu koje je obuhvatalo uzorak od 200.000 ljudi. Najprihvaćenija teorija, ipak, ukazuje na to da ranije rođena deca od roditelja dobijaju više strpljenja, pažnje i vremena što im daje prednost nad decom koja se rode posle njih.

KARAKTER

Ovo je jedna od najistraženijih oblasti. Ispitivanje sprovedeno u Kaliforniji, obavljeno na više od 2.000 porodica iz šest zemalja, pokazuje da je u većini slučajeva poslednje dete po redosledu rođenja miljenik roditelja. Porodični buntovnik češće se rađa posle svoje braće i sestara, međutim, činjenica je da buntovna deca nisu poslednja rođena kao i to da ne osećaju naročitu bliskost sa svojim roditeljima.

Prvorođena deca su ambiciozna, dominantne ličnosti, religiozna, savesna i neurotična. Više zarađuju, odgovornija su, zabrinutija i organizovanija i drže se pravila.

Deca rođena između najstarijeg i najmlađeg su buntovna, nisu izrazito religiozna, impulsivna su i otvorena za nova iskustva. Ona ostvaruju lošije rezultate u školi i često odugovlače sa svim što rade, ali imaju izrazitu ulogu mirotvoraca.

Deca rođena kao poslednja u nizu su razumna, topla, društvena, ekstrovertna i kreativna. Ona su omiljeno dete u porodici, često su šaljiva i kritički se odnose prema autoritetima.

BRATSKA/SESTRINSKA LJUBAV

Jedna teorija o odnosima između braće i sestara govori o tome da starija deca više pažnje posvećuju mlađoj braći i sestrama, nego obrnuto. Engleski naučnici proveravali su da li postoji veća verovatnoća da će prvorođena deca biti ta koja će održavati kontakt sa mlađom braćom i sestrama.

Za prvorođenu decu utvrđeno je da nedeljno iniciraju znatno više direktnih kontakata (licem u lice) nego što to čine njihovi mlađi braća i sestre. Rezultat je ostao isti čak i nakon uzimanja u obzir geografske udaljenosti. Za decu rođenu u sredini, i kao najmlađu, manje je verovatno da će ostati u redovnom međusobnom kontaktu.

EKCEM I ASTMA

U pitanju su neka od najčešćih hroničnih oboljenja dece. Istraživanja su pokazala da se kod dece rođene kasnije u nizu rizik od ovih bolesti smanjuje. Zastupljenost ekcema i astme u porodici u direktoj je vezi sa ukupnim brojem braće i sestara. Što ih manje imate, veća je verovatnoća da ćete oboleti od astme ili ekcema. Prema jednoj teoriji, mlađa deca izložena su široj paleti infekcija, što potpomaže razvoj njihovog imunološkog sistema i time ih štiti od obolevanja.

TELESNA MASA

Za decu rođenu kasnije u nizu manje je verovatno da će biti gojazna. Japanski naučnici otkrili su da se rizik od gojaznosti, posebno kod dečaka, znatno smanjuje ukoliko imaju više starije braće i sestara. Otkrili su i to da kod dečaka iz porodica sa troje dece postoji znatno niži rizik od gojaznosti nego kod onih koji su jedinci.

Uzrok tome nije sasvim jasan, ali jedna teorija kaže da su jak zaštitnički stav prema detetu i tendencija preteranog hranjenja mehanizmi koji vode u gojaznost, zato što se majke u manjim porodicama više posvećuju nagovaranju deteta da jede. S druge strane, moguće je da u porodicama sa više dece svako ima manju količinu hrane na raspolaganju.

Autor: Life Content




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije