26.06.2017 Zanimljivosti

Putovanje: S bebom u avionu

Kako se prvi let s vašim mališanom ne bi pretvorio u pravu noćnu moru, upoznajte se s pravilima igre i uživajte u svakom trenutku putovanja

Happy mother and child sitting together in airplane cabin near window


Dani bezbrižnog letovanja, kad ste odluku o putovanju donosili preko noći i pakovali stvari samo u ruksak, verovatno su već neko vreme stvar prošlosti. No, odlazak na odmor s bebom takođe ima svojih draži. Uz unapred razrađen plan, ovo putovanje može da protekne u savršenom redu i bez stresa.

Dobro se raspitajte
Imajte na umu da se cena avio-karte za dete do dve godine razlikuje od kompanije do kompanije. Kod nekih se plaća samo određeni fiksni iznos, druge avio-kompanije za bebu naplaćuju 10 odsto cene karte, u šta je uključena i aerodromska taksa, dok neki naplaćuju 10 odsto cene karte deci do dve godine plus aerodromske takse.

Izaberite najbolja sedišta
Pozicija u avionu može znatno da utiče na kvalitet leta i način na koji ćete doživeti putovanje. Roditelju s bebom zaista je potrebno više prostora, kao i da budu smešteni u blizini toaleta. Ako ste uplatili aranžman u turističkoj agenciji, zamolite da posreduju i u obezbeđivanju odgovarajućeg sedišta za vas i vašu porodicu.

Putujte u pravo vreme
Ukoliko je reč o dužem putovanju, pokušajte da rezevišete noćni let. Kada su svetla u avionskoj kabini prigušena, mnogo su veće šanse da će vaša beba prespavati let, ili bar njegov duži deo. Što se tiče kraćih letova, najbolje je da budu ujutro ili u vreme ručka. Konzumiranje obroka tokom leta sjajan je način da se utroši vreme i zaokupira pažnja male dece.

Mudro spakujte ručnu torbu
Sadržaj ručne torbe podelite u providne vrećice: jedna za hranu, druga za igračke… Tako ćete olakšati sebi pronalaženje baš onoga što vam u određenom trenutku treba.

Ograničenje tečnosti
Kada letite s bebom, u avion možete da unesete dovoljno hrane, mleka i sterilisane vode – i pored važećeg ograničenja (100 ml). Sterilisana voda mora da bude u flašici da biste nesmetano prošli aerodromsku kontrolu. No, imajte u vidu da službenici obezbeđenja imaju pravo da traže od vas da otvorite posude u kojima su voda i mleko, kao i da probate njihov sadržaj.

Razradite plan za menjanje pelena
S obzirom na to da je prostor u toaletima skučen, te da obično uvek ima nekog ispred vrata ko čeka svoj red, najbolje je da bebi promenite pelenu pre ukrcavanja u avion. No, na dužim letovima jedno presvlačenje neće biti dovoljno. Zato je najbolje da ponesete prostirku za presvlačenje koja se savija u futrolu i ima džepove za smeštanje vlažnih maramica, pelena i vrećice za odlaganje upotrebljenih pelena. Ovaj princip ”sve u jednom” olakšaće vam i ubrzati promenu pelena na svakom mestu.

Animirajte dete
Kada je mališan budan, zabavite ga pričom i igrom. Pripremite vrećicu s igračkama iznenađenja koje će mu skrenuti pažnju bar na neko vreme. Možete ga animirati i s flajerima koje ćete naći u džepu sedišta ispred vas ili stavite vrećicu u slučaju mučnine na šaku i pomerajte je kao da je lutka.

Kontrolišite stres
Ako vaša beba dugo neutešno plače, dišite duboko i trudite se da zadržite smirenost. Eliminišite uobičajene uzroke plača (glad, prljave pelene…), a potom pokušajte da šetate avionskom kabinom s bebom u naručju. Ne postoji gori osećaj od onog koji vas obuzme dok vas drugi ljudi posmatraju, a vi mislite da vas osuđuju, dok smirujete uplakanu bebu. Ipak, u većini slučajeva osuda drugih samo je projekcija vašeg straha ili nesigurnosti. Već pri ulasku u avion osmehnite se stjuardesi i putnicima koji vas okružuju i ćaskajte s njima. Obezedite sebi dobar početak leta.

Zaštitite bebu

Promena pritiska tokom leta može da izazove bol u bebinim ušima. Budući da mališani ne znaju da u tom trenutku progutaju pljuvačku ili zevnu, sisanje će ublažiti tegobe. Dojite bebu, hranite je iz flašice, ili joj dajte cuclu da sisa.

Raspitajte se…
Od službenika avio-kompanije ili turističke agencije saznajte:
* Da li mogu da predam bebi-kolica kao prtljag za kargo?
* Može li beba da bude smeštena u bebi-sedištu za automobil?
* Je li moguće ranije ukrcavanje u avion za porodice s bebom?
* Postoji li mogućnost da se kolica unesu u avion?
* Ima li dete pravo na mesto za kofer i ručni prtljag?
* Mogu li da dobijem bebi-sedište u avionu?
* Je li predviđen sigurnosni pojas i za bebu?
* Ako rezervišem ekstrasedište u avionu za bebu, da li ću dobiti neki popust?
* Je li moguće zagrejati mleko u avionu?
* Da li ću na aerodromu na krajnjem odredištu preuzeti kolica na traci za prtljag ili na nekom drugom mestu?




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije