16.04.2015 Zanimljivosti

Rođena prva beba od sperme pokojnog oca

beba 2

Ma kako vam to nemoguće zvučalo, jedan muškarac uspeo je da NAPRAVI dete 48 sati nakon što je umro. Da li će vas ova priča raznežiti ili ćete se od nje naježiti, moraćete da procenite sami.

Koliko je željenih beba, ljubavi a samim time i dobrobiti svetu donela veštačka oplodnja, nije nimalo sporno. Ali, ovaj slučaj je do te mere kontroverzan da je podelio čitavu naučnu javnost. Evo o čemu se radi.

Jedan muškarac iz Australije smrtno je stradao na motoru u teškoj saobraćajnoj nesreći. S obzirom na to da su i on i njegova voljena supruga aktivno radili na tome da dobiju dete, žena nije htela da odustane od ove ideje.

Dva dana je kukala i preklinjala po raznim institucijama i sudovima, sve dok nije uspela da izdejstvuje dozvolu da iz mrtvačnice dobije spermu svog preminulog muža. Eksperti za vantelesnu oplodnju, iz muškarca su specijalnom metodom izvukli spermatozoide, isprali ih, potom su deo zamrznuli, a ostatak pomoću šprica za oplodnju ubrizgali njegovoj ženi.

Srećom, oplodnja je iz prve bila uspešna, što je zaista retkost. Nakon devet meseci rodila se beba, koja danas ima godinu dana!

ap tanjug 2

Ovaj slučaj je jedinstven i zbog toga što je ovo prvi put da je potpuno upotrebljiva sperma, nimalo oštećenog DNK, izvađena iz čoveka čiji život se ugasio pre čak 48 sati. Dosad je rekord držala semena tečnost stara tek malo više od jednog dana.

– Iz moje perspektive, ovo je savršen nastavak jedne tragično okončane ljubavne priče. Mnogo mi je drago što sam mogao da pomognem jednoj tako hrabroj ženi koja je mnogo volela svog muža. Divim joj se na snazi kojom se izborila sa svim zakonskim preprekama – rekao je stručnjak za IVF, profesor Stiv Robinson i dodao:

– Znam da se kaže “dok postiji život, postoji i nada”. Ali, mi smo je preinačili u “dok postoji nada, nada postoji!”.

Šta vi mislite, da li je ovaj slučaj dostojniji da se nađe kao poglavlje u knjizi “Frankenštajn” ili je pre tema nekog velikog ljubavnog romana sa istovremeno tužnim, ali i srećnim krajem?

Izvor: Telegraf/Mirror
Foto: Facebook/Mariah Grove, AP/Tanjug




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije