05.05.2015 Zanimljivosti

Samostalna igra: Garancija za sreću i miran san!

Roditelji se često na kraju dana zapitaju da li su dovoljno vremena posvetili deci. Ako ste i vi među njima, pročitajte zašto stručnjaci savetuju da nemate razloga za brigu…

??????????????????????

Prema velikoj anketi vodećeg britanskog sajta za roditelje i one koji planiraju da to postanu Made for Mum’s, veliki procenat roditelja, čak njih 66 odsto, brine da ne provodi dovoljno vremena igrajući se sa svojom decom.

Međutim stručnjaci kažu da za to nemaju razloga, i savetuju da slobodno ohrabrujete vaše dete da se igra samostalno. Deca mnogo uče iz „slobodne“ igre, a istraživanje pokazuje da deca koja sama određuju svoja pravila, kasnije u životu imaju više uspeha u učenju, ali i na emocionalnom planu.

Droktor Dejvid Vajtbird, docentu na predmetu Psihologija i obrazovanje na Univerzitetu Kembridž, kaže da deca ne provode dovoljno vremena u samostalnoj igri:

„Veliki problem poslednjih godina jeste gubitak mogućnosti da se deca samostalno igraju. Roditelji danas previše kontrolišu živote svoje dece, a mnogo je dokaza da je to veoma štetno. Roditelji treba da usmeravaju svoju decu, kako u životu, tako i u igri, ali ne i da ih ograničavaju“, objašnjava dr Vajtbird.

Sve je u tome da pustite svoje dece da se igra i uči spontano i prirodno. To ne znači da ignorišete vaše dete, samo da mu obezbedite bezbedno, stimulativno i zabavno okruženje u kojem može da istražuje. Ako želite srećno i zdravo dete koje koristi svoje potencijale morate mu dati prostora za igru bez stalnog nadzora.

Sigurni smo da želite da svom detetu obezbedite najbolji mogući start u život sa svim mogućnostima za učenje i razvoj. Ali istovremeno želite da vaše dete bude samo dete koje se igra slobodno i rasterećeno. Evo jednog saveta – dajte sebi pauzu, sedite i malo odmorite, pustite vaše dete da odrasta! Uživajte u igranju sa svojim detetom ali uživajte i gledajući ga kako gradi svoj sopstveni svet.

Izvor: Yumama
Foto: Thinkstock




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije