05.02.2016 Zanimljivosti

Saznajte šta bebe vole!

Saznajte u čemu najviše vaša beba uživa…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Mamino lice

Kada vaše novorođenče ne spava, ostatak vremena uglavnom provodi gledajući u vas. S obzirom na to da beba vidi na svega 20 – 30 cm, to je taman razdaljina između vašeg lica i vašeg mališana kada ga hranite. Već sa dva meseca beba prepoznaje vaš lik i na vašu pojavu reaguje osmehom. Zanimljivo je da beba u početku prepoznaje vaš oblik glave, frizuru, bradu, a tek kasnije vaše oči, nos, usta. Bez što možda mislite da vas vaše novorođenče ništa ne razume, pričajte mu što više uz odgovarajuću gestikulaciju. Postavljajte mu pitanja i odgovarajte, pravite smešne face, podižite obrve i pratite kako vaša beba na to reaguje. Većina će prvo posmatrati, a zatim i pokušati da imitira pokrete.

2. Jarke boje

Roditelji često za mališane biraju svetle, pastelne boje za garderobu, igračke, posteljinu… Međutim, istraživanja su pokazala da bebe vole i uživaju u jarkim bojama, a posebno u crvenoj, ljubičastoj, plavoj. Ovo se odnosi na bebe od 3-4 meseca, jer pre toga ne vide boje, već samo blede obrise.

3. Muziku

Mališani prosto obožavaju zvuk zvona i muzičkih igračaka (naročito one što se okreću iznad kreveca). Zanimljivo je da već u najranijem uzrastu deca pokazuju naklonost ka određenoj vrsti muzike, dok im neki taktovi smetaju. Takođe, bebe rano pokazuju imaju li osećaj za ritam, pa neke prave pokrete potpuno u ritmu muzike, dok se druge pokreću bez ikakvog takta. Ono što ipak svi mališani vole je da stvaraju svoju muziku, za početak je to zvečka, a kasnije i prvi muzički instrumenti.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije