11.04.2016 Zanimljivosti

Sezona je počela: 7 razloga da maslačak obavezno uvedete u ishranu

Sezona maslačka počinje dolaskom proleća. Kao mali svi smo
obožavali da od cvetova ove biljkeravimo venčiće, kao i da čekamo da cvet
sazri kako bismo oko sebe raspršili njegovo semenje. Ali, da li ste znali
da je ova biljka veoma lekovita, te da bi trebalo što pre da je ubacite u
vaš dnevni meni, ako to već niste uradili?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto:
Guliver/Thinkstock

Ova namirnica nepravedno je zapostavljena u našoj ishrani, iako je bogata
nutritientima koji su osnov svake zdrave ishrane i široko je
rasprostranjena i lako dostupna. Lekoviti su svi delovi biljke, i mogu da
se koriste sušeni ili sveži, ali je najlekovitiji koren iz kog se dobija
beli, mlečni sok. U nastavku pročitajte šta sve leči maslačak, i zašto
obavezno treba da počnete da ga jedete i pijete.

1. Obnavlja jetru i čisti bubrege

Maslačak je superoksidant koji pospešuje čišćenje digestivnog trakta i
obnavlja jetru. Novija istraživanja potvrdila su da maslačak podstiče
prirodni proces regeneracije jetre, naročito kod osoba koje pate od
hepatitisa, žutice i probavnih smetnji.

Za ovakvo dejstvo maslačka odgovoran je tanin,
antioksidant kojeg sadrži u izobilju (naročito u korenu), a koji poboljšava
varenje i čisti jetru od toksina i čisti bubrege od naslaga.

Zašto još treba da uvedete maslačak u ishranu pročitajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije