20.06.2014 Zanimljivosti

Što manja beba to stidljivija osoba

Studija objavljena u časopisu “Pediatrics” utvrdila je da ljudi
koji su rođeni s ekstremno niskom porođajnom masom imaju veće šanse da budu stidljivi, oprezni i neskloni rizičnom ponašanju nego oni koje su rođeni s normalnom težinom.

?????

Kanadski istraživači ukazali su na to da kod stidljive osobe može da se poveća šansa za usamljenost i smanje šanse za emocionalno zadovoljstvo, što sve povećava rizik za emocionalne probleme. Međutim, ti rezultati i veza između niske porođajne mase i povučene osobe ne znače nužno odnos “uzrok i posledica”.

Autor studije Luis Šmit, profesor psihologije i neurologije Mekmaster univerzitetu u Hamiltonu (Kanada), kaže da te činjenice daju prostor za tvrdnju da postoje različiti načini da se postane stidljiv, od kojih neki mogu da budu razni događaji u ranom detinjstvu. Profesorka psihijatrije i ponašanja na Medicinskom koledžu Teksas dr Džejn Riperger Šuler kaže da samo zato što je beba rođena s malom težinom ne znači de će posle, kao odrasla, biti anksiozna, ali postoji nešto što, ipak, povezuje to dve činjenice.

Prethodno istraživanje je opisalo da deca rođena s ekstremno niskom kilažom imaju kasnije viši rizik za poteškoće u učenju i emocionalne probleme, uključujući neuroze, smanjenje pažnje, hiperaktivni poremećaj i sklonost prema izraženijem oprezu.

Autori nove studije posmatrali su 71 mlađu osobu koje su bile rođene s ekstremno malom kilažom i 83 koje su pri rođenju imale normalnu težinu. Potom su istraživači procenili komponente ličnosti – temperament (stidljivost i društvenost, neurotizam i ekstroverziju), motivaciju (biohevioralne aktivaciju i inhibiciju), kognitivne i afektivne pokazatelje (samopoštovanje, usamljenost) i socijalizaciju.

Odrasle osobe, i muškarci i žene, koje su rođene s ekstremno malom kilažom, tokom života su stidljivije, inhibirane, manje društvene, imaju više otpora prema riziku i veću sklonost da prate socijalno prihvaćene obrasce ponašanja.

Izvor: tanjug.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije