16.06.2015 Zanimljivosti

Tinejdžeri sve ranije stupaju u intimne odnose!

Iz godine u godinu deca sve ranije postaju polno zrela i aktivna, što roditelji zauzeti poslom, često i ne primećuju. Mnoge mame i tate ne znaju da prepoznaju promene u ponašanju kod adolescenta koje najavljuju njegovu nameru da se upusti u intimne odnose.

Stvari se dodatno komplikuju ako se u obzir uzme istraživanje po kojem samo 27 odsto naših učenika smatra da bi sa roditeljima trebalo da pričaju o seksu, dok će se ostali pre „posavetovati” sa takođe neiskusnim drugovima i drugaricama.

Ovaj problem posebno muči one koji imaju žensku decu. U vreme kada su na internetu lako dostupni razni filmovi i slike, mnogi tinejdžeri stiču pogrešnu sliku o seksu. Istraživanje od pre nekoliko godina, po kojem u seksualne odnose stupi sedam odsto sedmaka i osmaka, a u prvom srednje njih 14 odsto, najbolje pokazuje da roditelji moraju više vremena da posvećuju deci, da razgovaraju s njima, a ne po ceo dan da budu zaokupljeni poslom.

Kao razloge za prve intimne odnose tinejdžeri najčešće navode radoznalost, uverenje da je u pitanju ljubav, ali i (naivnu) želju za dokazivanjem. Problem je što u najvećem broju slučajeva oni za seks nisu psihički spremni, iako su možda dostigli polnu zrelost. Ipak, tinejdžeri veruju da im seks „podiže rejting u društvu”.

Dešava se da čak i odlične učenice ne znaju kako da se izbore sa potrebom za bliskošću u pubertetu, pa ukoliko roditelji ne prepoznaju promene na vreme, može doći do niza problema. Važno je da deca u tom uzrastu imaju dovoljno informacija i o šteti koju mogu sebi i drugima da nanesu preranim stupanjem u seksualne odnose. Zato je iskren i pun ljubavi odnos između roditelja i tinejdžera veoma bitan, s tim da mame i tate nikada ne smeju da izgube autoritet. Samo ako znaju da su voljena, deca će ipak prihvatiti savet, pa i zabranu od roditelja, čak i kada to „nije kul”.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije