05.03.2016 Zanimljivosti

Top 10 razloga zašto treba da zavolite avokado!

Iako avokado možda ne jedemo često, ili ga ne konzumiramo uopšte, i teško ga nalazimo u marketima, ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Rezultati novijih istraživanja pokazali su da redovno konzumiranje avokada donosi organizmu brojne zdravstvene prednosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Prema nekim studijama on snižava holesterol za čak 22 odsto. Takođe, ova namirnica sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a smanjuje i rizik od koronarne arterijske bolesti.

Za razliku od ostalog voća, avokado jedini sadrži mononezasićene masnoće koje su korisne za srce, a bogat je i proteinima, vitaminima A, B, C, D, E i K, vlaknima i mnogim fitonutrijentima koji omogućuju zdravlje organizma. Jedan od njih je i beta-karoten koji pomaže regeneraciji kože i hrani kosu zbog čega vam avokado može biti korisna namirnica i u beauty tretmanima.

Ova voćka sadrži i lutein, nutrijent koji je važan za zdravlje očiju, a smanjuje rizik od makularne degeneracije koja je vodeći uzrok slepila kod osoba starijih od 60 godina.

Osim što je bogat nutrijentima, avokado je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Bez obzira u kom obliku ga konzumirate, on doprinosi osećaju sitosti i može vam pomoći da kontrolišete glad.

Koje su sve zdravstvene prednosti avokada i kako možete da ga upotrebite u istrahi ali i u beauty tretmanima pogledajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije