09.06.2015 Zanimljivosti

Top 6 mitova o braku

Za nešto što je većina nas već uradila ili planira da uradi jednog dana, venčanje, tj. brak zasigurno vodi po broju mitova koje ima, a za to su najviše krive stare priče i čuvena rečenica „živeli su večno, do kraja života“.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Predstavljamo vam 6 stvari koje žene pogrešno misle o braku. Neke će vas iznenaditi, a možda i ne, na vama je da procenite…

1. Pola brakova je osuđeno da se završi razvodom
Ovakvo razmišljanje je počelo ’70-ih godina, nakon što je sud legalizovao razvod „bez krivice“ jednog od supružnika. Sredinom ’80-ih, procenat razvoda je bio oko 66%, dok je danas dosta manji i iznosi oko 30%.

2. Srećni parovi se nikada ne svađaju
„Manjak konflikta znači da se ne suočavate sa stvarima koje su bitne,“ rekao je Orbuč, koji je pratio više od 350 parova punih 28 godina i shvatio je da se srećni parovi zapravo svađaju. Istraživanje Univerziteta u Tenesiju je pokazalo da parovi, koji uviđaju da će im u nekim delovima veze biti teško, imaju dosta više sreće u njihovoj vezi i da uglavnom ostaju duže zajedno. „Ono što srećan brak razlikuje od nesrećnog, jeste da su supružnici naučeni da se izbore sa konfliktom i neslaganjem na zdrav način,“ kaže Orbuč.

3. Parovi koji imaju decu su srećniji od onih koji ih nemaju
Nažalost, ova tvrdnja uopšte nije tačna. Tačno je upravo obrnuto. Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da su venčani parovi koji nemaju decu, u proseku mnogo srećniji nego parovi koji su roditelji. „Pad u sreći, ne mora da znači da se supružnici vole manje. To samo znači da što više uloga imate, (od roditelja, supružnika, do radnika, itd.) manje vremena i energije možete da ponudite vašoj drugoj polovini, deci… a isto tako se i osećate manje srećnim u svim tim ulogama.

4. U braku, seksualni život ne valja
Razna istraživanja su otkrila da udate žene imaju više seksa, nego one koje su samo u vezi. Takođe, istraživanje Penn State – a je pokazalo da ljubav i privrženost seks čine fizički više zadovoljavajućim za žene.

5. Ako živite sa partnerom pre braka, imate veće šanse da se razvedete
Godine 2014., nakon proučavanja više od 7000 parova, istraživači su shvatili da nezavisno od toga, da li je par rekao sudbonosno “da” pre zajedničkog života, ili ne, to ne utiče na njihov brak. Štaviše, ono što utiče na razvoj braka su godine. Oni parovi koji su se verili oko 18. godine su imali šansu za razvod oko 60%, dok su oni koji su čekali 23. godinu imali samo 30%.

6.Ako istinski volite svog supružnika, strast nikada neće izbledeti
“Strast je ispunjena novinom i misterijom,” rekao je Orbuč, koji je naveo i da “vatra strasti” počinje da bledi nakon 12 do 16 meseci veze. “Ona se smanjuje tokom vremena, ali se zamenjuje drugačijom vrstom ljubavi, koja je povezana sa dužinom braka i njegovom srećom.”

A kakvo je vaše mišljenje o braku?




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije