24.02.2014 Zanimljivosti

Tradicionalna srpska imena ponovo u modi

Davanje imena deci uvek je odslikavalo sukob tradicionalizma i pomodarstva. Koja imena danas najčešće roditelju daju deci?

roditelji

Dok je Sara i Andreja danas sve manje, Milice i Nikole ponovo su sve brojniji, a često se u matičnim knjigama nađu i stara srpska imena poput Sretena, Gvozdena, Jelisavete, Đurađa.

Među najneobičnijim imenima koja su u registre novorođenih proteklih godina upisivali matičari beogradskih opština su: Dinarko, Brusli, Gricko, Marklen, Edip, Ruzvelt, Svilenko, Ronaldo, Tarzan i Oblak. Devojčicama su davana imena: Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Metka, Čarna, Lutka, Olimpijada.

Ako je neko lice opštepoznato, dete ne može dobiti takvo ime. Uvek postignemo dogovor sa roditeljima, ali bilo je zahteva poput Tarzana, Osame i Hamleta koje smo morali da odbijemo„, rekla je za Blic Milena Kragić, matičarka beogradske opštine Zvezdara.

Roditelji u poslednje vreme često odlučuju da detetu daju ime po pretku ili po verskom prazniku. Zato, posle mnogo godina, u matičnim knjigama ponovo imamo upisane Anđeliju, Smiljanu, Gvozdena, Sretena. Ako je dete rođeno sedmog januara, skoro po pravilu dobija ime Kristijan ili Bogdan, a ako je 27. januara, daju mu ime Simeon, Sava, Ana ili Rastko. Među najčešćim ženskim imenima je Milica, a među muškim Aleksandar i Nikola„, dodala je ona.

Iskustva matičara pokazuju da su krizna vremena roditelje uvek vraćala tradiciji kad je reč o izboru imena za mališane. Tako se danas, osim u Beogradu, tradicionalna imena vraćaju i na jugu Srbije. Roditelji u Nišu deci su poslednjih godina davali imena Đurađ, Bisenija, Nikolina, Nikolija, Jelisaveta.

Iako je Konstantin u poslednje dve godine bio popularno ime, te je u jednoj godini rođeno čak 15 dečaka s tim imenom, u godini Milanskog edikta ih ipak nije bilo u velikom broju, kako se očekivalo.

Kako bilo, stara imena sve su popularnija i mogla bi da uzmu primat za koju godinu, smatraju niški matičari.

Hana, Mila, Lena, Lana…

Hana, Mila, Lena, Lana, Sofija, Tara, Una i dalje su relativno popularna imena za devojčice, dok je za dečake, između ostalog, najčešće ime Matej, Andrej, Vuk. Nekada popularna imena Milica i Marko, polako se vraćaju u modu, a popularnost jednog imena traje do dve godine„, kažu matičari niške Gradske uprave.

Stara srpska imena pak ne uspevaju da osvoje i sever zemlje. Novosađani su u prošloj godini najčešće deci davali imena poput: Sara, Lena, Lana i Mila, Dušan, Danilo, Lazar i Luka.

Roditelji vole kratka imena

Oko 6.800 beba rođeno je tokom prošle godine na teritoriji Novog Sada, a matičari napominju da se roditelji uglavnom odlučuju za kraća imena. Tako su dečaci u 2013. godini dobijali imena poput: Andrej, Vuk, Vukašin, Janko, Andrija, Aleksandar, Relja, Petar, Marko, Nikola. Devojčice su dobijale imena poput: Nađa, Sandra, Lana, Lena, Lenka, Mila, Marija, Nevena, Anđela, Anastasija.

Prema rečima Dušanke Trajković, zamenice matičara Gradske uprave Novi Sad, roditelji se sve manje odlučuju za starija i neobična imena.

Prošlu godinu su obeležila imena Dušan i Dunja. Ta imena su roditelji najčešće birali za svoju decu. Prethodnih godina ponavljala su se i Jelena, Dragana, a Milica je ime za sva vremena. Bez obzira na sve, to ime je aktuelno više od deset godina, kao i Luka„, objašnjava Trajković.

Nisu retka ni neobična imena

Kaže da nisu retka ni neobična imena poput Iskre, Anđelije, a u poslednje vreme aktuelno je i Anđelina, kao i Zaharije. Ipak, jedno se nikada ne menja koje god da je vreme ili opština u pitanju.

Uvek će biti roditelja koji biraju ime u skladu sa aktuelnim društvenim događanjima. Posle rata bilo je najviše Slobodana i Slobodanki, a u vreme komunizma Tita i Jugoslava. Kada je Novak Đoković pobeđivao mesecima bez poraza, Novak je bilo najčešće ime za dečaka u mnogim opštinama. Sada je već postalo retko„, objašnjava beogradska matičarka Milena Kragić.

Izvor: Blic




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije