19.10.2014 Zanimljivosti

Trudnoća kroz istoriju: Činjenice koje će vas šokirati

Tokom godina medicina se postepeno razvijala, a društveni poredak ženama je pružao više sigurnosti. U ovom članku vam donosimo šokantne činjenice o trudnoći i porođaju, odnosno kako je to pre izgledalo.

trudnoća1

U davna vremena žene su rađale stojeći na ciglama. Cilj cigli je bio da žena bude na što višem položaju, a babica samim time lakše uhvati dete prilikom porođaja.

Kada su ljudi prestali da žive isključivo nomadskim načinom života i više vremena provodili na jednom mestu počeli su da se koristiti stolići za porađanje kako bi se ženama olakšalo.

Iako danas ova činjenica zvuči suludo, ali ženama se pre davao alkohol kako bi manje osećale bol prilikom porođaja.

Žene iz visokog staleža bile su primorane da rađaju u javnosti kako bi se izbegle manipulacije, zamene beba ili nešto slično.

U nekim južnoafričkim plemenima žene su smele da se udaju isključivo za vreme samog porođaja. Ne čini nam se privlačna činjenica izgovaranja sudbonosnog „da“ dok žena oseća nesnosne bolove.

U nekim sredinama žene su za vreme trudova morale da pripremaju tortu, vjerujući da će to ženi umanjiti bolove, a torta se nazivala kolačem uzdisaja.

Dugi niz godina zbog loših uslova i nerazvijene tehnike porođaja, trudnoća je za svaku ženu bila opasna po život.

Lekovi protiv bolova korišćeni tokom porođaja otkriveni su tek početkom 20. veka, te je donesena zabrana njihove upotrebe jer se smatralo da je smisao ženskog životnog puta u izdržavanju boli.

U indijanskim kulturama žene su rađale stojeći ili sedeći u čučnju i dete je moralo samo ispasti iz majke. Kako bi se ublažio detetov pad, tlo se oblagalo slojem lišća.

Izvor: index.hr, M.G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije