21.07.2016 Zanimljivosti

U srpskim porodilištima uskoro gumene indentifikacione narukvice za bebe i mame

Sistem bezbednosti, nazvan “Baby match”, postoji u više od 600 klinika u Evropi i Americi, a Srbija će biti jedina u regionu koja će ga uvesti.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Budućim majkama će se već pri ulasku u porodilište stavljati gumena indentifikaciona narukvica. Nakon porođaja, beba dobija nanogicu, koja se odmah uparuje sa narukvicom majke.

Ovako će ukratko izgledati novi sistem zaštite u porodilištima od otmica i zamena beba, koji će na jesen prvo početi da se primenjuje u GAK Višegradska i Kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović”, saznaje “Blic”.

U porodilištima će biti postavljeni senzori koji će omogućiti da se tačno zna u kom delu objekta su smeštene bebe.

Od momenta kada su uparene narukvica i nanogica majke i bebe, prati se ko novorođenče uzima i gde ga nosi. Medicinske sestre i babice, koje će biti zadužene za bebe, nosiće posebne bedževe i biće deo celog sistema. Ukoliko neko drugi uzme bebu, softver će to prepoznati. Tada se odmah aktivira alarm, automatski se zatvaraju ulazna vrata bolnice, a liftovi se blokiraju. Isti postupak važiće i ako neko pokuša da nasilno preseče traku ili je skine„, objašnjava Mirko Mandić iz kompanije “Salmont”, koja je zastupnik izraelskog proizvođača bezbednosne opreme.

Ovakav sistem bezbednosti, nazvan “Baby match”, postoji u više od 600 klinika u Evropi i Americi, a Srbija će biti jedina u regionu koja će ga uvesti. Da ne bih došlo do zamene beba, primenjivaće se još jedna provera prilikom otpusta iz porodilišta.

Na narukvici koju nosi majka postoji dugme, koje kada se pritisne automatski se uparuje sa bebinom nanogicom. Ukoliko se na narukvici upali zeleno svetlo, znači da je sve u redu, ali ukoliko se upali crveno, znak je da se radi o tuđoj bebi„, objašnjava Mandić.

U Ministarstvu zdravlja za “Blic” kažu da su dali punu podršku za realizaciju pilot projekta “Baby match” prepoznavši u njemu mogućnost da se dodatno poveća bezbednost novorođenčadi i porodilja.

„Saglasili smo se da se pilot projekat sprovede u dva beogradska porodilišta, kompanija Salmont se obavezala da će sama naći način da finansira ovaj projekat, a nakon tri do šest meseci primene ovog sistema, a na osnovu utisaka zaposlenih u porodilištima i porodilja, kao i na osnovu mišljenja struke, biće doneta konačna odluka o primeni sistema u svim porodilištima Srbije.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije