09.10.2015 Zanimljivosti

UNICEF: Veliki broj mališana širom planete i dalje ugrožen

Pre tačno 50 godina osnovan je Međunarodni fond za decu i omladinu UNICEF, a iako deca danas žive u boljim uslovima, mnogi od njih su i dalje ugrožena zbog sukoba i kriza.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Međunarodni fond za decu i omladinu UNICEF obeležio je 50 godina otkako mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir, ističući da su deca širom sveta i dalje ugrožena i suočavaju se sa sukobima i krizama.

„Prihvatajući Nobelovu nagradu za mir u ime UNICEF-a 1965. godine, tadašnji izvršni direktor UNICEF-a, Henri Labuis, rekao je da je ‘blagostanje današnje dece neraskidivo povezano sa mirom sutrašnjeg sveta’. Danas, kada je sve više previranja u svetu, ove reči su i dalje istinite. To je poruka za sve nas“, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

„Iako dete koje je rođeno u 2015. godini ima daleko veće šanse da preživi i ispuni svoj potencijal nego dete rođeno 1965. godine, blagostanje mnoge dece danas je ugroženo zbog sukoba i kriza. Mnoga deca su videla i doživela stvari sa kojima nijedno dete ne treba da se suoči. U svakom društvu ima previše dece koja su uskraćena za sve što im je potrebno da odrastaju zdrava i jaka“, rekao je on.

Lejk je kazao da svako dete ima pravo na normalno detinjstvo i da UNICEF, otkad mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir, svaki dan radi i nastaviće da radi na tome da se unaprede prava svakog deteta, svuda u svetu, budući da je to je najsigurniji put ka budućnosti u kojoj će vladati mir.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije