29.08.2015 Zanimljivosti

Uspela da rodi bebu zahvaljujući donaciji materice svoje majke

Ženi iz Švedske je usled kancera izvađena materica kada je bila u svojim dvadesetim godinama, ali je uspela da rodi bebu zahvaljujući donaciji materice svoje majke

„Ne mogu da opišem koliko sam srećna. To je sve čemu sam se nadala, čak i više od toga,“ kaže za „Jahu“ ova mlada mama, koja je želela da ostane anonimna.

Dr Mats Brenstrom je lekar koji je izveo revolucionarnu transplantaciju materice i pomogao ovoj ženi da pomoću veštačke oplodnje ostane u drugom stanju. „Ovaj slučaj je stvarno nešto posebno. Iz jedne materice biće rođene dve generacije porodice,“ kaže lekar.

Pre ove Šveđanke, lekari su imali dva pokušaja presađivanja materice, ali nijedna od tih dama nažalost nije uspela da ostane u drugom stanju.

Pročitajte još… Da li znate koliko košta iznajmljivanje materice u svetu?

Majka mlade kaže da nijednog trenutka nije razmišljala kada je ćerka pitala da li bi pristala na transplantaciju materice. Ova pedesetogodišnja majka i baka kaže da je srećna što je dobila unuke, ali i što je na ovaj način ušla u istoriju moderne medicine.

Nije bilo lako. Lekari su nakon presađivanja čekali godinu dana, a zatim je mlada mama išla na veštačku oplodnju četiri puta dok napokon nije zatrudnela.

„Taj osećaj kada sam ga prinela uz svoj obraz je bio najlepši osećaj na svetu“, kaže mama, koja je u znak zahvalnosti prema lekaru dala dečaku ime Mats.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije