25.02.2015 Zanimljivosti

Uspešno razdvojene sijamske bliznakinje spojene u grudima (VIDEO)

sijamke tviter velika

Desetomesečne blizanke Natali Houp Hope i Adelajn Fejt Mata rođene su spojene grudima.

Delile su grudi, pluća, dijafragmu, jetru, creva i karlicu. Lekarski tim Dečije bolnice u Teksasu prvi put je izveo ovako komplikovanu operaciju razdvajanja i vrlo su zadovoljni postignutim uspehom.

Operaciju je izveo tim od 26 osoba, od kojih je 12 hirurga, šest anesteziologa i osam hirurških medicinskih sestara. Operacija je trajala 26 sati.

„Znamo koliko je planiranja i vremena uloženo u operaciju. Blagoslovljeni smo da imamo mogućnost biti u ovakvoj bolnici i da imamo pristup ovakvim hirurzima i lekarima koji su ostvarili naš san. Želimo da se zahvalimo ljudima koji su se molili i pružali nam podršku sve ovo vreme“, rekla je majka Eliz.

Pre ključne operacije Natali i Adelajn u decembru su bile podvrgnute operaciji dugoj pet sati kako bi im ugradili tkiva u grudi i abdomen. To je pomoglo da se njihova koža raširi i pripremi za operaciju odvajanja. Napravljeni su modeli njihovih organa, tako da su lekari mogli da vežbaju pre operacije.

„Ovo je prva operacija ovako spojenih blizanaca koja je uspešno izvedena. Operacija je imala mnogo izazova jer su devojčice delile organe. Naš tim se pripremao za ovu operaciju mesecima napravivši 3D modele organa na kojima smo vežbali i radili simulaciju operacije razdvajanja“, rekao je pedijatrijski hirurg Darel Kas.

Devojčice se sada nalaze na intenzivnoj nezi i oporavljaće se nekoliko narednih meseci.

Izvor: 021
Foto: Twitter/Daily Mail




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije