02.06.2016 Zanimljivosti

Više od 10.000 mališana ostaće bez mesta u vrtićima

Zbog rekordnog broja od 21.792 prijavljena mališana, ali i nedovoljnih kapaciteta, ove godine bi bez mesta u beogradskim obdaništima moglo da ostane više od 10.000 dece.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Prema podacima nadležnog sekretarijata u vrtićima je pred početak upisa bilo 6.950 slobodnih mesta, uz mogućnost da se postojeći kapaciteti, u skladu sa potrebama, prošire za još 20 odsto. Ako bi se to dogodilo, dobilo bi se još 1.400 mesta, što bi uz oko 2.100 slobodnih u privatnim ustanovama, iznosilo 10.450. Kada uskoro dođe do otvaranja još tri nova objekta, u kompleksu bivše EI Niš u Zemunu, u naselju Dr Ivan Ribar i Denkovoj bašti, bilo bi zbrinuto još 1.000 dečaka i devojčica.

Međutim, u tom najboljem slučaju, ako se sva ta trenutna i potencijalna slobodna mesta saberu, dolazimo do cifre od 11.450. A kako je na nedavni upis stiglo 21.792 prijava, ne morate biti matematički ekspert da biste izračunali da bi bez mesta u vrtićima ostalo više od 10.000 mališana.

Do prave ekspanzije za vrtiće došlo je početkom 2015. kada su značajno snižene cene boravka dece, baš kao što je i subvencija privatnih obdaništa ohrabrila veliki broj roditelja da konkurišu za mesto u željenoj predškolskoj ustanovi, pa je stoga navala velika, a kapaciteti su ostali nedovoljni. Ove godine najviše prijava bilo je u Novom Beogradu, čak 3.171, a zatim slede Zemun (2.573), Voždovac (2.464), Čukarica (2.192), dok je najmanje zainteresovanih bilo u Barajevu (259) i Sopotu (194).

Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu uputili smo pitanja povodom velikog broja dece koji bi mogli da budu “ispod crte”, ali odgovore nismo dobili.

U Pančevu opet odlučivala lutrija
Pre dve nedelje smo obavili žreb za mesta u našim vrtićima. Imali smo decu iz tri uzrasta za tri vrtića sa istim brojem bodova. I dalje mislim da je to najpoštenija opcija u šta su se uverili i roditelji. Ove godine smo imali 830 podnetih zahteva, a primljeno je oko 600 mališana“, rekla je za “Blic” direktorka PU “Dečja radost” u Pančevu Ružica Beč.

Liste 13. juna
Ko je dobio mesto u vrtiću, a ko će morati da potraži šansu u privatnom obdaništu ili angažuje deke i bake, znaće se 13. juna kada će biti objavljene liste. Najveće opštine imaće dodatnih sedam dana za obradu pristiglih prijava i rangiranje kandidata.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije