25.07.2014 Zanimljivosti

Zanimjive činjenice o deci rođenoj u leto

Ako ste se porodili tokom leta, ili očekujete bebu do kraja vrelih dana, dobrodošli u klub! Statistike govore da se većina beba u svetu rodi tokom jula i avgusta.

DSC_5063

Leto svakako nije loše vreme za porođaj – manji je strah od virusnih infekcija i bakterija koje mogu da napadnu bebu odmah posle rođenja, moći ćete da idete u šetnje s bebicom vrlo brzo, a rođendane ćete moći da slavite u dvorištu ili na vikendici. Ali šta rođenje u letnjem periodu znači za vaše dete tokom odrastanja?

Ispostavilo se da je sezona kada ste rođeni možete imati uticaj na sve segmente živiota, od zdravlja do ličnosti! Proverite šta su naučnici otkrili o deci rođenoj leti:

Predodređena su za osrednjost
Verovatno ste odmah pomislili da je u pitanju loš horoskop za malog raka ili lava. Razmislite još jednom. Kada su istraživači saUniverziteta Britanske Kolumbije pogledali datume rođenja direktora velikih kompanija, pronašli su šokantan disparitet. Ispostavilo se da je samo 6,1 odsto direktora rođeno u junu i 5,9 odsto u julu.

Trapavija su od druge dece
Članak u „Journal of Sports Medicine“ kaže da su deca rođena u jesen bolji sportisti od svojih vršnjaka, ali posebno bolji od onih rođenih u aprilu, maju i junu.

Manje su depresivna od ostalih
Oni koji su rođeni u sunčanoj sezoni su vesele naravi, makar sudeći prema studiji objavljenoj u časopisu „Nature Neuroscience“. Naučnici na Univerzitetu Vanderbilt su u istraživanju miševa otkrili da leto ima tendenciju da smanji rizik od sezonskog afektivnog poremećaja (depresija), bipolarnog poremećaja i šizofrenije.

Imaju veću verovatnoću za pojavu disleksije
Prema studiji objavljenoj od strane Američke akademije za dečju i adolescentnu psihijatriju iz 1993, deca rođena početkom leta predstavljaju čak 71 odsto slučajeva disleksije.

Devojčice rođene leti su pametnije su od svojih vršnjakinja
Kada su neurolozi iz Medicinskog centra Univerzitetu Kolumbija pregledali sivu materiju u mozgu zimskih i letnjih novorođenčadi, otkrili su da su dečaci rođeni u junu i julu imali manje sive materije od svojih vršnjaka rođenih u decembru. Za devojčice je, međutim, bilo potpuno suprotno, i one su pametnije od svojih vršnjakinja rođenih u zimu!

Nestašne su
Da li je vaše dete rođeno u leto nestašnije od druge dece? Nemojte kriviti dete, nego detetov rođendan. Istraživači jednog australijskog univerziteta su uporedilii mesece rođenja skoro 5.000 decu uzrasta od 4 i 5 godina sa rezultatima upitnika o ponašanju i zaključili da bebe rođene leti imaju više problema sa slušanjem roditelja, deljenjem stvari, koncentracijom i odnosima sa drugom decom. (Napomena: Ova studija dolazi iz Australije, tamo je leto od novembra do januara, dok je zima od maja do jula). Njihova pretpostavka je da mame koje rađaju u letnjoj sezoni ne prikupe dovoljno sunca tokom trudnoće, a nedostatak vitamina D zapravo utiče na temperament bebe.

Imaju (malo) veći rizik za celijakiju
Naučnici iz Švedske pretpostavljaju da takve bebe obično prvi put dobiju čvrstu hranu u zimskom periodu, kada virusne infekcije preovladavaju. Očigledno postoji moguća veza između ranih virusnih infekcija i rizika od razvoja celijakije.

Optimisti su
Naučnici u Britaniji i Švedskoj su od ljudi tražili da podele svoje datume rođenja, a onda odgovori na 13 različitih pitanja o njihovoj veri u sreću i karakteristikama ličnosti. Zaključili su da su zimska novorođenčad davala pesimistične, a letnja optimistične odgovore.

Kratkovida su
Pogled na datum rođenja izraelskih vojnika sa miopijom (kratkovidošću) pokazao je da je za 25 odsto veći procenat kratkovidih vojnika rođen u leto. Probleme sa vidom imaju oni koji su rođeni u junu ili julu. Još jedna studija u Britaniji je došla do sličnih rezultata.

Izvor: bebac.com, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije