18.06.2015 Zanimljivosti

Zanimljive činjenice o čupavcima

Brojne su priče i teorije o nastanku Lamingtona koji ime, po svemu sudeći, duguju istoimenom lordu, guverneru australijske države Kvinslend od 1896. do 1901. godine.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Teorije o nastanku
Prema legendi, u leto 1900., Čarls Kohrejn-Bejli, drugi barun Lamington, odlučio je sa suprugom i svitom spas od nepodnošljive vlage Brizbejna da potraži u svojoj ladanjskoj rezidenciji Harlakston House u gradu Tuvumba. Jednog se dana, suočen s neočekivanim gostima, lordov francuski kuvar Armand Galand morao na brzinu snaći i upotpuniti ponudu hrane uz popodnevni čaj.

Snalažljivi kuvar je francuski biskvit od vanile ispečen dan ranije narezao na četvrtaste komade, umočio ih u laganu čokoladnu smesu, i uvaljao u kokosove mrvice. Neobičan, ali efektan kolač oduševio je dame iz visokog društva koje su odmah zatražile recept koji im je kuvar bez ustručavanja otkrio. Iako kokos u to vreme nije bio često korišćen u evropskoj kuhinji, francuskom kuvaru nije bio stran, verovatno zbog toga što mu je supruga bila s Tahitija, gde je bio uobičajen sastojak.

Prema drugoj priči, nastanak ovog kolača bio je slučajnost, kada je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad biskvita slučajno upao u čokoladu koji je zatim posuo mrvicama suvog kokosa kako bi izgledao privlačnije.

Treća priča pripisuje zasluge za kreaciju Lamingtona učiteljici kuvanja Ejmi Šauer u strukovnoj školi u Brizbejnu od 1895. do 1937. koja ih je nazvala u čast Lejdi Lamington koja se posebno zalagala za obrazovanje devojaka i bila pokroviteljica škole. Neki savremenici su tvrdili da je ova priča o poreklu imena kolača izvesnija jer je, za razliku od supruga poznatog po izrazito teškoj naravi, Lejdi Lamington bila vrlo omiljena.

Ostale zanimljive činjenice o ovoj poslastici pogledajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije