19.08.2015 Zanimljivosti

Zanimljivo istraživanje: Da li bi i muškarci mogli da doje bebe?

I muškarci imaju mlečne žlezde, ali šta ih onda sprečava da doje svoje bebe? Na ovo pitanje odgovara dr Džerard Dajmond…

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Svi muškarci tokom svog života proizvode male količine prolaktina. On se realizuje nakon orgazma, na primer, i može biti odgovoran i za osećanja zadovoljstva i relaksacije…

Bizaran slučaj u Americi kada je jedna kompanija dobila na sudu ženu koja ju je tužila zbog toga što su joj pretpostavljeni zabranili da se kao porodilja izmalaza na poslu, pokrenuo je pravu polemiku na internetu.

Naime, ovoj ženi obrazloženo je da ženama nije dozvoljeno da se tokom radnog vremena izmlazaju, jer „muškarci to isto mogu da rade“.

Koliko god bizarno delovalo, ova tvrdnja je zapravo tačna.

Pa kako onda muškarci ne doje svoju decu?

Zbog uticaja hormona žene počinju da uspostavljaju laktaciju nakon porođaja. A za ovo je zapravo „kriv“ genetski kod koji se kod žena sastoji iz 23 hromozoma. Mušakrci i žene imaju jednaka 22 hromozoma, dok mi se 23. razlikuje. On nas zapravo čini drugačijima.

Ipak, muškarci kao i žene imaju mlečne žlezde koje imaju sposobnost lučenja mleka i koje čekaju okidal za laktaciju, objašnjava dr Džerad Dajmond.

Ženama je taj „okidač“ samo rođenje deteta, dok muškarci ostaju uskraćeni za ovu sposobnost upravo zbog odsustva okidača, iako određeni hormonski disabalans ili čak upotreba određenih lekova može da izazove ovu pojavu.

Zabeleženi su i slučajevi gde su muškarci proizvodili mleko, pogotovo tokom velikih izgladnjivanja u logorima tokom Drugog svetskog rata. Određena medicinska stanja i bolesti takođe mogu da podstaknu laktaciju kod muškaraca.

Dešavalo se i da mušakrci koji ostanu sami sa novorođenom bebom (uglavnom samohrani očevi) počnu da uspostavljaju laktaciju. To je bio slučaj sa dotičnim čovekom iz Afrike koji je upravo na ovaj način othranio tri ćerke.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije