20.03.2016 Zanimljivosti

Zašto je slanina dobra za buduće mame?

Američki naučnici sa fakulteta Severna Karolina ustanovili su da slanina koju buduće mame svakodnevno jedu podstiče intelektualne sposobnosti kod nerođenog deteta.

Slaninica je jedna od „anatemisanih“ namirnica, naročito u letnjem periodu. Međutim, istraživanja pokazuju da je u kombinaciji sa jajima idealan doručak i naročito se preporučuje trudnicama i deci.

Američki naučnici sa fakulteta Severna Karolina ustanovili su da buduće mame koje je svakodnevno jedu podstiču intelektualne sposobnosti kod nerođenog deteta. Na razvoj mozga bebe u stomaku konkretno utiče sastojak kolin, mikronutrijent presudan za hipotalamus – deo mozga zadužen za pamćenje.

Dr Džerald Vajsman priznaje da su zahvaljujući ovom istraživanju naučnici zaključili kako su namirnice poput slanine nepravedno deklasirane kao nezdrave i podsetio da su ranije studije pokazale da veće doze kolina u njoj štite krvne sudove i srce. Kolinom su, osim slanine, bogati džigerica, mleko, piletina i orašasti plodovi.

S druge strane, britanski stručnjaci upozoravaju da se kod dece i omladine koja dva puta nedeljno jedu šunku, kobasice, viršle i slaninu povećava rizik od leukemije za čak 74 odsto. Razlog je što su mesne prerađevine, ukoliko nisu domaće, pune kancerogenog nitrata i drugih štetnih sastojaka.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije