18.05.2015 Zanimljivosti

Zašto je važno uvođenje dnevne rutine pre spavanja?

Ustaljeni večernji ritual uspavljivanja dece od velike je važnosti, utvrdilo je novo istraživanje. Evo i zbog čega.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Za mnoge roditelje večernji časovi, kada treba da uspavaju bebu, predstavljaju pravu noćnu moru. Prema rezultatima nove studije, ustaljena večernja rutina pred uspavljivanje osnova je za dobar san kod dece mlađe od šest godina. Ne samo da se deca koja imaju ustaljenu rutinu pred spavanje uspavaju brže, već se i veoma retko bude noću i u proseku spavaju sat vremena duže, rezultati su pomenutih istraživanja.

Ali uprkos mnogim pozitivnim stranama stvaranja ustaljenog ritma uspavljivanja, u koji je takođe uključeno i bolje ponašanje dece dok su budna, skoro 50 procenata mališana koja su bila uključena u studiju, nisu imala večernju rutinu.

Vođa ovog istraživanja, Džodi Mindel, profesor psihologije na Univerzitetu Svetog Jozefa i direktor Centra za izučavanje sna kod dece u Dečijoj bolnici u Filadelfiji kaže da je uvođenje večernje rutine jednostavna stvar koju svaka porodica može da uvede.

„Ova navika ne samo da će učiniti uspavljivanje lakšim, nego će i njihov san tokom čitave noći biti bolji.“ kaže profesor.

Kupanje, pranje zuba i čitanje preporučene su aktivnosti pred spavanje, navode stručnjaci.

Izvor: Yumama




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije