10.08.2014 Zanimljivosti

Zašto roditelji brkaju imena dece?

Ako imate braću ili sestre verovatno ste navikli da vam roditelji ponekad brkaju imena – trebaju jedno dete, a pozovu drugo. Naučnici su se nedavno pozabavili tim pitanjem.

brkanje imena

Studija profesora Zenzija Grifina i Tomasa Vangermana objavljenja u časopisu „PLOS One“ pokazala je da roditeljsko brkanje imena dece nije uvek „frojdovska omaška“, tj. nesvesni pokazatelj veće sklonosti jednom detetu, nego na to utiče više faktora kao što su sličnost imena te fizička sličnost dece.

Istraživanje je sprovedeno na 334 osobe koje imaju braću i sestre. Ispitanici su imali zadatak da ocene koliko su im fizički i karakterno slični, kao i učestalost roditeljskih grešaka kada su u pitanju njihova imena. Ispitanike čija braća ili sestre imaju prvo ili poslednje slovo imena isto roditelji su češće brkali nego ostale. To se posebno isticalo kod mlađe braće i sestara u porodici, onih koji su bili bliži po godinama te kod dece istog pola.

Većina onih koji su odgovorili da su ih roditelji retko pogrešno nazivali su prvorođenci. Moguće je da to proizlazi iz činjenice da su roditelji njihovo ime najviše puta upotrebili.

Ovim istraživanjem u vodu pada teorija o „frojdovskoj omašci“, tj. teoriji da je roditelj koji često meša imena u korist jednog deteta zapravo tom detetu podsvesno skloniji.

Izvor: index.hr, Đ.S.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije