29.03.2015 Zanimljivosti

Zašto se bebe bude tokom noći?

???????????????????????????????????????????????????????????????

U trećoj nedelji života, 90% novorođenčadi se budi i daje znak svojim roditeljima plačom. Ali bez brige, do trećeg meseca samo 50% novorođenčadi i dalje daje znak kada se probudi tokom noći. Druga polovina se sama ponovo uspava. Eksperti za san se slažu da mame mogu podstaći bebu da se sama uspava, kako bi svi kvalitetnije spavali.

Zašto se bebe bude?

Ponekada roditelji misle kako svaki šum može da probudi bebu. Zapravo, nisu daleko od istine: mnogi unutrašnji i spoljašnji faktori remete bebin san. Oni se razlikuju od bebe do bebe, ali ono što su gotovo sva istraživanja zaključila je da se rizik od bebinog buđenja u izvesnoj meri smanjuje ukoliko se pobrinemo da njena koža tokom noći ostane suva.

“Ukoliko je beba sita i suva, imaće bolji san i sa lakoćom će rasti. Tokom prvog meseca uobičajeno je da beba spava 16 do 18 sati, i do navršetka prve godine, spavanje se redukuje na oko 15 sati dnevno. Kada je vaša beba budna, treba da razgovarate sa njom i privlačite njenu pažnju.”, rekla je Pampers ekspert, pedijatar i neonatolog, Julka Damnjanović.

Koje su sve faze bebinog sna i koliko je miran san važan za bebin zdrav razvoj možete pogledati OVDE.

Autor: Mama&Beba
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije