30.06.2015 Zanimljivosti

Zbog čega roditelji sami sebe nazivaju mamom i tatom?

Od trenutka kada u kuću stigne beba mnogi roditelji počnu o sebi da govore u trećem licu i nazivaju se mamom i tatom. Stručnjaci su pokušali da objasne ovu neobičnu pojavu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Istog trenutka kada u kuću stigne beba, mnogi roditelji momentalno svoja imena zamene rečima „mama“ i „tata“. Stručnjaci objašnjavaju ovu neobičnu pojavu.

Umesto da otac kaže: „Pozvaću Jovanu“, reći će: „Pozvaću mamu.“

Zašto joj se ne obraća po imenu i zašto mladi roditelji u najvećem broju slučajeva o sebi govore u trećem licu i nazivaju se mamom i tatom?

Iako o ovoj temi ne postoji nijedno formalno istraživanje, Lisa Pelerin, profesorka sociologije na Univerzitetu u Indijani, smatra da se roditelji u odnosu prema deci postavljaju kao jezički treneri.

„Oni koriste one termine koje bi želeli da koriste njihova deca.“

Reči „mama“ i „tata“ su lake za izgovor zato što se zasnivaju na ponavljanju dva sloga, a ove reči slično zvuče i u nekim drugim jezicima.

„Roditelji ne koriste zamenice ‘ja’, ‘ti’ ili ‘ona’ zato što su previše apstraktne i zbunjuju decu“, kaže Emi Titnik, specijalista za mentalno zdravlje dece na Univerzitetu u Pitsburgu.

„Uz to, deca do druge ili treće godine ne razumeju zamenice, a prva zamenica koju usvoje jeste „ja“. Oko pete godine starosti, deca i dalje svoje roditelje oslovljavaju s „mama“ i „tata“, ali znaju da njihovi roditelji imaju imena“, kaže Pelerinova.

Deci je teško da razumeju da jedna osoba ima dva različita imena – ona je i mama i Jovana. U trenutku kada dete usvoji ovo znanje, tako roditelji ispred dece vremenom počinju jedno drugom da se obraćaju po imenu.

Nije retka pojava da se neka deca, bez obzira na godine, roditeljima uvek obraćaju sa mama i tata.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije