19.06.2015 Zanimljivosti

Zbog ovog poremećaja žene se stide da traže pomoć ginekologa

Vaginizam je prilično čest poremećaj, o kojem se vrlo retko govori, a koji dovodi do neželjenog stezanja vaginalnih mišića, pa se ponekad naziva i „vaginalnim napadom panike“.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Utiče na sposobnost žene da učestvuje u bilo kom obliku vaginalne penetracije, uključujući i seksualni odnos, umetanje tampona u vaginu ili ginekološki pregled. Procenjuje se da od tog problema pate milioni žena širom sveta. Takvo stanje pogubno utiče na njihovo sampouzdanje.

Međutim, odgovarajućim terapijama taj problem može da se zaleči pa je ključno da žene obavezno potraže pomoć ginekologa. Inače, vaginizam izaziva strahovit bol pri svakoj penetraciji u vaginu. Nelagoda pri pokušajima seksualnog odnosa dodatno pojačava refleksni odgovor, a to još više potencira bol i problem.

Neki ginekolozi kažu da je među njihovim pacijentkinjama koje pate od tog problema većina žena koje su vaspitane u vrlo krutim, konzervativnim porodicama u kojima se ceni nevinost, dok se seks smatra nečim prljavim. Takve stavove usađene od malih nogu teško je posle „izbrisati“, a oni mogu imati vrlo dubok uticaj na psihu.

Lečenje vaginizma obično uključuje i terapiju kod seksologa. Vrlo je važno, kažu stručnjaci, da žena upozna svoje telo, a od pomoći može biti i upotreba vaginalnog dilatatora.

Prirodni ovlaživači vagine mogu poslužiti kao imitacija prirodne ovlaženosti, što može da pomogne ženi da se opusti i vremenom privikne na seksualnu aktivnost.

Ovaj poremećaj ne može se u potpunosti izlečiti, ali se stanje se raznim terapijama može značajno poboljšati. Jedna od novijih inovacija u lečenju vaginizma je primena injekcije botoksa, kako bi se mišići vagine opustili.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije