22.04.2016 Zanimljivosti

Zdravo i vitko telo: 8 dobrih razloga da jedete jagode

Sezona jagoda je pred nama, a mnogi od nas već su posegnuli za prvim jagodama u supremarketima pristiglim iz staklenika. Bogate su vitaminima C i B6, a jedna šoljica jagoda sadrži svega 49 kalorija. Zašto su jagode dobar izbor za vaše zdravlje pročitajte u nastavku… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Smanjuju rizik od srčanog udara

Jagode su dobre u borbi protiv visokog pritiska, artritisa i bolesti srca. Naime, novije američko istraživanje pokazalo je da mlade žene koje jedu puno borovnica i jagoda imaju manji rizik od srčanog udara. Naučnici smatraju da borovnice i jagode, kao i drugo crveno voće i povrće sadrže visoku koncentraciju antocijana – flavonoida koji snižava krvni pritisak i poboljšava funkcije krvnih sudova.

2. Štite od raka

Kupine, maline, jagode, borovnice i drugo bobičasto voće dragoceno su oružje u borbi protiv nastanka raka, ali i prilikom njegovog lečenja. Ovo voće sadrži elagičnu kiselinu koja dokazano usporava rast tumora, i uništava kancerogene ćelije.

Istraživanja su pokazala i da jagode pomažu u usporavanju rasta ćelija tumora jetre i usporavanju starenja mozga. Jedna vrsta antioksidanasa kojih ima u jagodama smanjuje i rizik od pojave srčanih bolesti i moždanog udara jer štiti krvne žile. Bobičasto voće u ishrani najbolje je kombinovati sa nemasnim jogurtom.

Zašto su još jagode dobre za vaše zdravlje pogledajte OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije