05.05.2015 Zanimljivosti

Zemlja u kojoj se majke osećaju kao kraljice!

Organizacija „Save the children“ analizirala je 179 država u svetu, među kojima je i Srbija, i objavila listu najboljih i najgorih zemalja u kojima mame žive…

???????????????????????????????????????????????

Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, dok je Srbija na 35. mestu od ukupno 179 analiziranih država, navodi se u izveštaju organizacije „Save the children“ za 2015. godinu.

Norveška je sa drugog mesta 2014. dospela na prvo, zahvaljujući najboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlje majki i dece, pristup obrazovanju i politički i privredni status žena. Prema uslovima u kojima žive majke i deca, najgora zemlja je drugu godinu za redom Somalija, u kojoj 15 odsto dece ne doživi peti rođendan, navodi se u izveštaju.

Od zemalja u našem regionu najbolje je plasirana Slovenija koja se nalazi na 15. mestu, a zatim slede Hrvatska, koja sa Južnom Korejom deli 30. mesto, Makedonija koja je na 37, Crna Gora na 42. i Bosna i Hercegovina koja se našla 54. mestu na listi.

Evropske zemlje ubedljivo vode. Među 10 zemalja sa najboljim uslovima za život majki i dece posle Norveške nalaze se Finska, Island, Danska, Švedska, Holandija, Španija, Nemačka, Austrija i Belgija.

Među Poslednjih 10 zemalja u izveštaju za 2015. godinu nalaze se uglavnom države zapadne i centralne Afrike: Somalija, DR Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Slonovače, Čad, Burkina Faso, Haiti i Sijera Leone.

U tim zemljama u proseku svaka 30. žena umre od komplikacija u trudnoći, a svako osmo dete umre pre nego što napuni pet godina, upozorava se u izveštaju.

Izvor: Yumama
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije