21.05.2015 Zanimljivosti

Život dece nomada bez zemlje a prepun smeha!

U vodama u blizini Bornea, na vodi, živi pleme Bahau. Neki članovi plemena su na vodi izgradili plutajuća sela, dok drugi žive u čamcima. U svakom slučaju, njihovi životi se u potpunosti odvijaju na vodi.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Ovi morski nomadi vremenom su izgubili kulturu, zemljište, a da bi opstali primorani su da provedu životu loveći u dubokim morima kako bi pronašli hranu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Francuski fotograf Rehan proveo je nekoliko dana s njima, kako bi ovekovečio njihovu svakodnevicu i bolje ih upoznao. On kaže da nikada neće zaboraviti spokoj koji je osetio provodeći vreme s pripadnicima plemena, ljudima koji nemaju baš ništa zajedničko s onima koji žive na tlu – njihov opstanak zavisi isključivo od vode i ribolova.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

U zajednici svako zauzima vrlo određeno i važno mesto, a zajednički cilj je jednostavan: najbolji mogući ulov. Lepa-lepa“ čamci su njihovi domovi, na koje donose sve što im je potrebno – posuđe, hranu, vodu, čak i biljke.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Kako pišu strani mediji, nijedna od okolnih država ne prihvata pleme Bahau, ali ih nijedna nije ni prognala. Život na moru je njihov izbor i plemenska tradicija.

Danas pripadnici plemena Bahau ne umeju ni da čitaju ni da pišu, ali postoji nešto o čemu znaju sve – ne postoji kutak voda na kojim žive a da nisu zavirili u njega i upoznali sve njegove dobre i loše strane. Mnogi od njih nikada nisu napustili svoju zajednicu, a žene se čak i porođaju u svojim plutajućim brvnarama.

Izvor: nacionalna geografija, rts




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije