27.06.2011 Moja Beba

DETE VEGETARIJANAC? Zašto da ne?

Da biste saznali nešto više o vegetarijanskom načinu ishrane i njegovom uticaju na razvoj deteta, nudimo vam odgovore na pitanja koja se najčešće postavljaju u vezi sa ovom temom

P: Da li žena može da nastavi sa vegetarijanskom ishranom kada sazna da je u drugom stanju?
O: Svakako, ali mora da unosi sve hranljive materije koje su potrebne za pravilan razvoj deteta. Trudnica, koja se opredeli za ovaj način ishrane, treba da se posavetuje sa lekarom oko svog jelovnika.

P: Da li je istina da bebe vegetarijanki imaju manju telesnu masu na rođenju i da kasnije zaostaju u razvoju?
O: Istraživanja ne potvrđuju takav stav. Trudnice koje su bile pod nadzorom nutricioniste za vreme trudnoće, rodile su decu sasvim normalne telesne težine. Nakon rođenja, detetu nije potrebno davati dodatne količine vitamina ukoliko je majka tokom trudnoće bila pod nadzorom lekara.

P: Kako treba da izgleda dečji vegetarijanski jelovnik?
O: Teško je dati neki savet, a da se on odnosi na svu decu. Svako dete je priča za sebe kada je reč o ishrani i potrebama njegovog organizma, a majka bi trebalo da se konsultuje sa pedijatrom. Deca vegetarijanci obavezno treba da uzimaju vitamin B12, a do dve godine života i vitamin D3.

P: Da li se anemija češće javlja kod dece koja ne jedu meso?
O: Da, mada su istraživanja pokazala da kod ove dece nivo gvožđa u krvi nije po pravilu niži od normalnog. Njihova ishrana se kreira tako da se potrebna količina gvožđa unosi kroz biljne namirnice koje su bogate ovim mineralom (brokoli, spanać, blitva…).

P: Zašto je vitamin B12 tako važan?
O: Ovaj vitamin spada u grupu vitamina koji se taloži u našem organizmu u obliku zaliha, pa ih organizam odatle koristi za proces stvaranja crvenih krvnih zrnaca, za normalno funkcionisanje nervnih ćelija kao i za proces razmene materija. Manjak ovog vitamina prouzrokuje malokrvnost, naročito kod osoba koje se hrane isključivo biljnom hranom, pošto su namirnice bogate ovim vitaminom životinjskog porekla (jaja, mleko, sir, puter, džigerica, govedina…).

P: Kakva je uloga soje u jelovniku vegetarijanaca?
O: Soja je biljka koja je bogata belančevinama biljnog porekla. Sadrži vitamine B1,B2, A, E kao i čitav niz biološki vrednih elemenata, kao što su fosfor i gvožđe. U prodavnicama se može pronaći veliki broj izuzetno zdravih obrađenih sojinih proizvoda, na primer: ljuspice, komadići, sir od soje, sojino mleko ili jogurt. Deca ih uglavnom vole. Takođe, treba kupovati visokokvalitetne sojine prerađevine koje se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane.

P: Da li je vegetarijanski način ishrane skup?
Nažalost, zdrava vegetarijanska ishrana nije jeftina. Najpotrebniji prirodni sastojci koji služe za pripremanje ove vrste hrane, uglavnom su skupi. Orasi, lešnici, badem, sočivo, brokoli, sušeno voće (koje se inače toplo preporučuje) – nisu nimalo jeftini.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije