03.10.2011 Moja Beba

I mlečni zubići mogu da se pokvare…

 

Većina roditelja misli da mlečni zubići ne mogu da se pokvare, međutim, to je zabluda koje bi trebalo što pre da se oslobodite…

Prvi, mlečni zubi pojavljuju se između šestog meseca i godinu dana života, što predstavlja veliku radost za roditelje, ali ponekad donosi i probleme. Naime, oko 5% mališana uzrasta do tri godine pati od izuzetno regresivnog oboljenja stručno označenog kao cirkularni karijes.

Primetite prve znakove

Roditelji često ni ne primete prve znake – pojavu belih, kredastih mrlja u vratu gornjih sekutića, što su zapravo znaci progresivnog i uznapredovalog topljenja gleđi zuba. Kako ovakva gleđ postaje porozna, u nju se talože pigmentne materije (braonkaste i crne) iz pljuvačke, hrane i bakterija, a zatim dolazi do pucanja i pojave rupica (kaviteta). Razaranja se šire kružno oko vrata zuba, pa otuda i naziv „cirkularni karijes“. Njegovim napredovanjem u dubinu zuba, razara se zubna kost (dentin), pa tako zubi postaju izjedeni, crni i znatno oslabljeni. Pod dejstvom sila, oboleli mlečnjaci pucaju, pa umesto zuba ostaju crni korenovi, a sa ovakvim razaranjem dolazi do otvaranja zubne pulpe i njene infekcije. Karijes mlečnih zuba retko rezultira bolom, ali se infekcija dalje širi na viličnu kost u kojoj se stvaraju hronični procesi (granulomi). Tada se najčešće uočava ispupčenje na zubnom mesu iznad zuba – fistula, koja je zapravo otvor kanala preko kojeg se, iz zapaljenskog procesa u kostima, izbacuje gnoj. U dečjem uzrastu ovakva reakcija je relativno česta jer je kost poroznija i lakše se probija. Ipak, sa padom imuniteta može doći do aktiviranja procesa i pojave velikih otoka praćenih bolom, temperaturom i drugim simptomima.

Razlika između cirkularnog i mlečnog karijesa

Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. Takođe, ovo zubno oboljenje može da se razvije izuzetno brzo, tako da u roku od nekoliko nedelja nakon pojave belih mrlja dolazi do razaranja zuba. Za razliku od toga, klasični karijes najčešće počinje u rupicama i fisurama griznih površina mlečnih kutnjaka (molara) i ne napreduje tom brzinom.

Uzrok cirkularnog karijesa

Glavni izazivači razaranja gleđi zuba jesu bakterije iz roda Streptoccocus mutans koje se vezuju za površinu zuba i oko sebe stvaraju sluzave omotače – zubni plak. Bakterije u njemu prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, što uzrokuje nagomilavanje organske kiseline koja deluje na površinu gleđi zuba i narušava ravnotežu u stvaranju mineralne rešetke. Kao posledica toga, iz gleđi se „izvlače“ minerali (demineralizacija), ona slabi, gubi providnost (pojava belih mrlja) i na kraju, puca.

Sindrom flašice

Doskora je vladalo mišljenje da je osnovni uzrok pojave cirkularnog karijesa to što beba dugo i učestalo u ustima drži flašicu sa zašećerenom vodom, čajem, sokom ili mlekom. U engleskoj stručnoj literaturi, ova vrsta karijesa upravo zbog toga se označava kao „sindrom flašice“. Nekada je u našim krajevima bio običaj da se dete uspavljuje pomoću cucle umočene u med. Isto tako, pojava oboljenja je povezivana i sa zaslađivanjem veštačke hrane za bebe. Smatralo se da bolest počinje na gornjim zubima jer donje čuva jezik koji ih prekriva. Dakle, detetu se, prilikom uspavljivanja, ne sme u ustima ostavljati flašica sa tečnostima u kojima postoje šećeri. Značajna uloga pljuvačke Međutim, primećeno je da se cirkularni karijes razvija i kod dece koja se ne dohranjuju, ali se uspavljuju na dojci. Nova saznanja o značajnoj ulozi pljvačke u odbrani zuba od razvoja karijesa, u potpunosti su rasvetlila sve enigme i u vezi sa razvojem cirkularnog karijesa. Pljuvačka je najvažniji faktor u zaštiti usne duplje i zuba i ima čitav niz uloga od kojih su najvažnije: – mehaničko ispiranje ostataka hrane sa zuba i sluznice – razlaganja šećera pomoću enzima koje sadrži – prisustvo odbrambenih antitela – neutralizacija kiselina – remineralizacija površine gleđi…

Hrana za bakterije

Svako duže nagomilavanje šećera, bilo da je iz flašice, veštačke hrane, pa i majčinog mleka, predstavlja izvor hrane za bakterije na zubima. Ukoliko roditelji, a posebno majka, u ustima imaju veliku koncentraciju bakterija Streptoccocus mutans, dete ima veću šansu da ranije oboli od karijesa i da infekcija bude mnogo jača. Gornji sekutići posebno su osetljivi jer je u tom predelu pljuvačka slabije pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Takođe, brže se suši predeo gornjih zuba, jer su usne kod dece uvek blago razdvojene. Bebe imaju upola manje odbrambenih antitela u pljuvački nego starija deca i odrasli, duži su im periodi spavanja, kada se pljuvačka slabije luči, pa je razvoj karijesa u tom dobu češći. Cirkularni karijes posledica je loše brige o dečjim zubima i preteranog konzumiranja hrane bogate šećerima što znači da nije prouzrokovan samo dugim držanjem flašice u ustima ili zašećerene cucle.

Kako sprečiti pojavu karijesa?

Roditelji moraju redovno da peru zube i da eliminišu Streptoccocus mutans iz usta. Takođe, bebi moraju redovno da čiste zube pomoću gaze i to najbolje ujutru, posle jela i pred spavanje. Ako se pojave bele mrlje, neophodno je da što pre odvedu dete kod stomatologa koji će preduzeti efikasne mere da se tako početno oštećena gleđi remineralizuje i da zaustave proces. Međutim, ako bele mrlje uznapreduju, takav zub mora pod hitno da se restaurira. Danas postoje vrlo dobri materijali i bezbolne metode koje će ovakve zube lako i efikasno „popraviti“. Ukoliko stomatolog odlaže intervenciju ili tvrdi da se ništa ne može ili ne treba raditi, treba potražiti drugog zubnog lekara. U slučaju da nije moguće da se zubi restauriraju ispunama, oni mogu da se očuvaju specijalnim fabričkim, metalnim ili polikarbonatnim krunicama.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije